ceturtdiena, 2012. gada 29. novembris

Omīšu tehnikā veidots paklājiņš


Ne nu tās omītes tamborē vairs  ko... vismaz manas :), bet nu ir taču tamborēšana no lupatiņām senus laikus prātā atsaucoša, vai ne?

Kur gan paliek visas apņemšanās? Kad dzīvoju vecajā mājā, biju saplānojusi, kā izrotāšu un labiekārtošu jauno māju ar saviem rokdarbiem... Jau pusgads pagājis- esmu tikai noorganizējusi galda krāsošanu. Un nu beidzot uzradies arī mazītiņš tepiķītis vannas istabai. Mazs tādēļ, ka atkal jau biju paspējusi aizmirst, cik daudz materiāla patērē šī rokdarbu tehnika. Ticiet vai nē, bet izlietoju veselu palagu un nelielus virtuves aizkariņus. 


Un kā redzams bildes kreisajā apakšējā stūrī, aizkariņi beidzās patiešām nelaikā :). 


Te var palasīt plašāku tepiķīša darināšanas stāstu


Un patiešām ceru, ka mājas labiekārtošanas mūza mani drīz atkal apciemos :). 

Lai jums jauka nedēļas nogale. 


pirmdiena, 2012. gada 26. novembris

svētdiena, 2012. gada 25. novembris

Pavargrāmata? Lasāmgrāmata! jeb Rihardam 6 gadi.


Vai var, izmantojot pavārgrāmatu, mācīties lasīt? Var, mierīgi!

Piemēram, Džemiija Olivera grāmatā ''30 minūtes virtuvē''  ir ļoti labi virsraksti- lieliem burtiem un labi salasāmi! Rihards tos izmanto, lai nostiprinātu savas lasītprasmes- 


vai arī


Nu lūk. Kad mazajam lasītājam pienāca dzimšanas diena, tad viņš ar pilnu pārliecību paziņoja, ka vajag gatavot Džeimija banānu un šokolādes kūku. Domāts, darīts! 

Kūka sanāca laba. Recepte šāda (pamatam izmantoju pirkto smilšu mīklas kūku pamatni ar maliņām)- pannā kausē 6 ēdamkarotes brūnā cukura. Kad tas izkusis, pievieno sasmalcinātus 4 banānus, kas sajaukti ar 100 ml piena. Šo maisījumu pāris minūtes pavāra. 

Mazliet atdzesē un lej kūkas pamatnē. Kārto pa virsu dažus sagrieztus banānus. 

Virsu Džeimijs Olivers piedāvā pārklāt ar saputotu saldo krējumu ar cukuru un nedaudz pievienotu šokolādes sīrupu. 

Es sajaucu divus maskarpone siera iepakojumus ar nelielu daudzumu piena (kas ir salikums no Dž.Olivera citas receptes), klāt piejaucu nedaudz cukura, laima sulas un pakausētu šokolādi. Pārberu ar šokolādi. 

Ātra kūka, garšīga. Rihards apmierināts, ciemiņi arī. 

Daudz laimes dzimšanas dienā, Rihard!  

sestdiena, 2012. gada 24. novembris

... omulīgā un atraktīvā Elliņu ģimene gatavo ēst


Attēls un teksts pārpublicēts no Latvijas Radio 1 interneta mājas lapas

Tieši šādu raidījuma pieteikumu varējām lasīt vakar, Latvijas Radio 1 mājas lapā. Paldies Agnesei Linkai, par  mūsu ģimenes nodēvēšanu par omulīgu un atraktīvu un, protams, par pašu raidījumu! Bija prieks sadarboties! 

Ja kādam ir interese, raidījumu var noklausīties Latvijas Radio arhīvā, uzklikšķinot uz raidījuma plkst. 15.06, (23.novembra  "Ģimenes studija)''



piektdiena, 2012. gada 23. novembris

Ziemassvētku dāvanas top


Lūk šādā kaudzē šobrīd kārtojas kafijas maisiņi. Dāvanu maisiņi! Jo iekšā būs kafija un kādam tiks dāvināta...  Bet kaudze ir tikai pusē. Turpinu šūt! 




Un tā viss izskatās pašā sākumā... ''pie baltas lapas apsēžos''. Labi, ka ne pie baltas :).


Darbīgais novembris turpinās!

Un kā jau ne vienu reizi vien esmu rakstījusi, viss top sadarbībā ar





svētdiena, 2012. gada 18. novembris

Džeimija ātrā šokolādes kūka valsts svētku vakariņās


Recepte no Džeimija Olivera grāmatas ''30 minūtes virtuvē''.

Sastāvdaļas-


No sastāvdaļām izmainīju to, ka šokolāde man nebija ar 70 % kakao, jo tāda kūka man liekas par rūgtu un stipru.

Arī pēc pekanriekstiem uz Stockmann nebraucu (nespēju iedomāties, kur tuvāk mājām  es tos varētu dabūt), aizstāju ar valriekstiem.

Mandarīna miziņas nerīvēju, mīklai nedaudz pieliku apelsīnu aromātu (ražotājs Dr.Oetker).

Gatavošana-


Gatavoju tā, kā norādīts receptē.


Viegli, ātri, garšīgi!



Staro Rīga arī šogad!


Vakar vakarā devāmies pavērot starojošo Rīgu. Bija labi! Domāju, ka šis ir viens no tiem pasākumiem, kas noteikti jāapmeklē. Novembrī mums tāpat ir pārmēru maz gaismas. 

Mazliet gan likās, ka pagājušā gada ūdens-gaismas-R.Tigula mūzikas objektu nevarēja pārspēt neviens no šogad redzētajiem. Varbūt tādēļ arī es nenoķēru ļoti pacilājošas sajūtas, bet, protams, kā jau teicu- ir vērts apskatīt!

Lattelekom. Tilts, kas savieno. Rīgas kanāls.


Sveiciens saulei. Latvijas Nacionālās operas fasāde.


Gondola. Mākslas muzejs ''Rīgas birža''.


Dzīles. Rīgas kanāls pie Bastejkalna.


Un te kāda kafejnīca ņēmusi un izveidojusi pati savu Staro Rīga :) 


Staro! 



piektdiena, 2012. gada 16. novembris

Šodien taisīju ēst...


Tik pat ātri kā kūst saldējums uz siltas drupaču kūkas, beidzas arī visas jaukās tikšanās. Šodien iepazinos ar Agnesi Linku no Latvijas Radio 1, kuras balsi tik labi pazīstu, jo šo radio  klausos nepārtraukti :). 

Lūk, tieši Agneses uzrunāta, es šodien gatavoju (un Ilze no www.absolutsed.lv, sveicieni Tev, kur Tev bija prāts šajā visā mani iesaistīt (paldies, Ilzīt!)). 

Kārtējo reizi secināju, ka uztraucoties sāku raustīt valodu un vervelēt nesakarīgi, ka man ir vispļāpīgākie bērni pasaulē, ka pusotra stunda ir pilnīgi par maz... ne jau gatavošanai, bet sarunai jau nu noteikti! 

Un tā kā diez vai Agnese no mūsu mājās valdošā haosa diez ko saprata :)))), lūk neliels špikerītis-  gatavoju es vistu ar zemesriekstiem (sastāvā- vistas filejas, zemesrieksti, sojas mērce). AIZMIRSU, ka viss process jāsāk ar neliela daudzuma sīpolu apcepšanu. 

Vārīju klāt rīsus- (eļļa, lauru lapa, 2 krustnagliņas, kurkuma, rīsi). PĒKŠŅI AIZMIRSU kādas ir rīsu un ūdens proporcijas, kaut gan tādā veidā rīsus vāru pārdienās.

Vārīju krēmzupu- (ķirbis, kartupeļi, burkāni, saujiņa rīsu, vistas buljons, ūdens, nedaudz muskatrieksts, kardamons, sāls, saldais krējums). VAI PATIEŠĀM NEKO NEAIZMIRSU?

Cepām drupaču kūku- (sviests, cukurs, milti, ātri vārāmās auzu pārslas, āboli). AIZMIRSU PIEMINĒT, ka drupačām pieliku arī kanēli, vaniļas cukuru un nedaudz garšvielas Garam masala. 

... un tās skaņas, ko dzirdēsiet fonā, tie ir baloni, kurus uzpūš un tad laiž gaisu ārā mani pāraktīvie bērni :(. Ortodonte lika Kristianam pūst balonus un trenēt lūpu muskuļus un elpošanu caur degunu, tad nu šie baloni ir kļuvuši par mūsu dzīves centru šobrīd. :) 

Paldies Agnese, ka šo visu izturēji un lai Tev sanāk labs raidījums! 


Raidījums būs dzirdams Latvijas Radio 1, nākam piektdien, 23.novembrī plkst. 15.00, tieši Riharda dzimšanas dienā! 






svētdiena, 2012. gada 11. novembris

11.novembris


Bērni ir mūsu skolotāji daudzās jomās, vai ne? Tā arī šoreiz- Kristians atnāk no skolas un man precīzi izstāsta, kas ir 11.novembris un ko tas nozīmē Latvijai (paldies skolotājai Agritai!). Nav jau tā, ka es to nezināju, bet to, ka ir jāiet uz Krastmalu likt sveces, tagad es zināju pavisam noteikti! 

Tā arī darām! 





Lai jums gaiši! 



piektdiena, 2012. gada 9. novembris

Jauna jaka. Sev!


Es un fotoaparāta statīvs šodien sastrīdējāmies un nevarējām mani ietilpināt ar visām plaukstām bildē, nu piedodiet! Bet galvenā jau tā jaka, nevis plaukstas :). 

Nu lūk, pagājušajā reizē, kad veikalā Humana krita cenas, laimīgajā pusstundā par 30 santīmiem iegādājos veselu kaudzi 100 % vilnas džemperu filcēšanai. Bet šim džemperim bija pašam savs viedoklis par turpmāko dzīvi- tas netaps par ziemas zābaciņu un nefilcēsies! 


Nu re- smuks, košs... šūšu no tā jaku, tā es nolēmu! 


Sākumā pārgriezu priekšpusi  uz pusēm.

Tad noapaļoju stūrus un nogriezu apakšmalu.


Malu apstrādāju ar slīpā diega zīda lentīti. Gatavs! 




trešdiena, 2012. gada 7. novembris

Dobeles makaroni ar pievienoto vērtību


Vai kāds bērns jebkad ir atteicies no makaroniem? Vismaz manējie- nekad! :) Nu lai jau viņiem tiek. Pie viena nogaršojam Dobeles dzirnavnieka ''Penne rigate''. Jāsaka, ka ir garšīgi!

Un lai mana- mātes sirds būtu mierīga, ka dodu bērniem ēst arī veselīgas lietas, tad makaroni tiek pasniegti ar ķirbju krēmzupu...  vai tieši otrādi- zupa ar makaroniem... vai kaut kā tā :) 

Zupā- ķirbis, kartupelis, burkāns, vārīti vistas buljonā. Garšai- sīpols, ķiploks, ingvera saknes gabaliņš, muskatrieksts, sāls. Tumīgumam, vārot piemesta pavisam neliela saujiņa rīsu. Viss blenderī sajaukts un sasmalcināts. 

Labu apetīti!  



pirmdiena, 2012. gada 5. novembris

Kā jums iet?

Paldies, man iet labi. Tikai laiks pārāk ātri skrien un diennaktī par maz stundu... Bet laikam jau neesmu oriģināla. Viss jāsaplāno. Pat mazajam bērnam pirmsskolā ir izsniegts novembra mēneša plāns :). 

Novembris būs darbīgs. Ieplānotas daudzas radošas darbnīcas- Rīgas bērnu dārzos, Valmierā, Salaspilī. 

Vai minēju, ka esmu sākusi strādāt par lietvedi bērnu dārzā? Tas ir tikai divu dienu darbs nedēļā, bet toties esmu ieguvusi zināmu statusu sabiedrībā- man atkal ir īsts darbs. Vismaz tā to nosauca Kristians Kad vaicāju, kas vainas rokdarbu veidošanai un radošo darbnīcu vadīšanai, bērns padomāja un teica- nu tagad tev ir galds un kabinets... 

Bet vispār- rudens pilnā plaukumā un no tā izriet, ka:

*  bija jasavāra mans mīļākais (mūžu mūžos), ķirbja- ābolu ievārījums, 


Šoreiz bez atkāpēm no receptes, pieliku arī rumu. 

* jāturpina aplaimot ļaudis ar siltajiem ziemas zābaciņiem, jo kā smejies, kājām jābūt siltumā, 


* jāšuj cimdi, jo arī rokām jābūt komfortā.


Ko vēl? 

Kamēr ievārījums vārās, var pa virtuves logu pavērot, kā cilvēki mācās nūjot! :) 



Bet pagājušajā nedēļā pa šo pašu logu vēroju, kā citi ļaudis mācās apdzēst ugunsgrēku. Tās bija mācības, paldies Dievam :)))). 

Jauku jums nedēļu! Darbojamies!