pirmdiena, 2015. gada 30. marts

Sarkano lēcu un burkānu humuss


Vien dažas sastāvdaļas ar piedevām un garda uzkoda gatava! Iedvesmojos šeit, bet papildināju recepti arī pēc savas garšas. 

Vajadzēs-
1) 150 gr sarkanās lēcas,
2) ~ 2, 3 burkānus,
3) sīpolu,
4) dažas ķiploka daiviņas,
5) olīveļļu,
6) ~ tējkaroti kumīna,
7) sāli,
es pievienoju arī
8) pāris ēdamkarotes tahini pastas un
9) svaigi spiestu citrona sulu.

Daru tā-
Noskaloju lēcas, lieku katliņā ar ūdeni un vāru, kamēr gatavas. Noleju ūdeni. 

Notīrītus un palielos gabalos sagrieztus burkānus, nomizotu sīpolu, ķiploka daiviņas, kumīnu, visu pārlietu ar nelielu olīveļļas daudzumu, lieku cepeškrāsnī, folijā, lai cepās, kamēr burkāni mīksti. Visu atdzesēju.

Savienoju visas sastāvdaļas un sakuļu līdz viendabīga krēma konsistencei. Pagaršoju un saprotu, ka bez maģiskajām humusa sastāvdaļām- tahini, sezama pastas un citrona arī neiztikt. Bez tiem garša ir pliekana un man nebaudāma! Vēl pievienoju nedaudz sāls. Gatavs!  





Lai jums garšīgi! :)





sestdiena, 2015. gada 28. marts

Ja garšo ziedkāposti


Te viens ēdiens, kas nu jau visai plaši pieminēts dažādās kulinārās e-lapās, bet tagad varu dalīties arī personiskā pieredzē. Cepam plāceņus no ziedkāpostiem!

Vajadzēs-
1) vienu ziedkāposta galviņu (vai nu apnicis ēst saldētos dārzeņus visu ziemu vai kā, bet nesen lielveikalā pirktais man likās nu tik garšīgs!!!),
2) 2 olas,
3) garšvielas pēc izvēles,
4) es pievienoju pāris ēdamkarotes zirņu miltu, bet citās receptēs šī sastāvdaļa nav izmantota.

Daru tā-
Virtuves kombainā ātri un sīki sasmalcinu svaigu ziedkāpostu, kas iepriekš sagriezts gabaliņos. Lieku katlā, apleju ar ūdeni, pieberu nedaudz sāls un vāru minūtes 5, ne vairāk. Noleju ūdeni un vārīto masu lieku marlē un sietiņā, lai kārtīgi notek viss liekais šķidrums.

Lieku šo masu bļodā, pievienoju divas olas, garšvielas pēc noskaņojuma. Šoreiz tie bija sasmalcināti saulē kaltēti tomāti eļļā, kas katram ēdienam piešķir neatkārtojamu garšu. Visu kārtīgi samaisu. Šajā brīdī man likās, ka masa ir par šķidru un es pievienoju pāris ēdamkarotes zirņu miltu. Varbūt labi nenospiedu šķidrumu... 

Ar rokām veidoju plāceņus un lieku sakarsētā cepeškrāsnī cepties. 



Kad plāceņi paliek zeltaini brūni, tie ir gatavi. Pielietojums- pēc noskaņojuma, vienreiz ēdu ar siera salātiem



Citreiz uzcepu elektriskajā griliņā kā karstmaizi- pa vidu diviem plāceņiem liku tomātu pastu un sieru... tikai maizes vietā bija ziedkāposts!  



Neticami gardi! 



otrdiena, 2015. gada 24. marts

Par attiecībām un sarunām... caur suņiem :)


Dīvains tas virsraksts man sanāca :), bet tas, ko gribēju teikt- cik interesantas sarunas veidojas ap suņu staidzināšanu! Otro reizi biju Ulubelē, šoreiz kopā ar nelielu radu kompāniju, tā viņus aicināju svinēt manu pagājušo vārda dienu... 

Pirms brauciena visi nedaudz satraukti, pārrunā, ko varētu aizvest suņiem un kaķiem. Pēc brauciena pie pusdienu galda katrs apspriež kā nu gājis... Darba biedri, padzirdējuši, ka biju tur, vaicā kā bija, vai lietus netraucēja, vai satikām pagājušajā reizē redzētos sunīšus. 

Bērni patversmē ierauga divus suņus un vaicā: ''Vai tas nav Bocmanis un Katiņš (ar ko iepazināmies pagājušajā reizē)?''. Meitenes, kas staigā ar šiem  suņiem šoreiz nāk klāt un labprāt stāsta kā viņām klājies pastaigā ar Bocmani un Katiņu. 

Facebook pie manas bildes ar suni parādās jautājums komentāros: ''Vai tas nav Bils?''. Prasu vai vaicātāja ir pazīstama ar Bilu? Izrādās, ka ir kopā staigāts! :) 

Vesela komunikāciju virkne, kas nebūtu notikusi ja  nebūtu šo suņu! :) 


svētdiena, 2015. gada 22. marts

Banānu maize


Pēdējā laikā  cepu dažādas maizes, neizmantojot glutēnu saturošus miltus. Kviešu, rudzu, miežu milti manos plauktos vairs nav atrodami! Un ir ļoti interesanti mēģināt ko jaunu! 

Te viena banānmaizīte, ko varu ieteikt arī citiem izmēģināšanai. Nekādas ārprātīgi eksotiskas sastāvdaļas tai arī nav jāpievieno... 

Vajadzēs-

1) 3 ļoti gatavus banānus, samīcītus putriņā,
2) ~ 1/4 tases vai mazliet mazāk kausēta sviesta vai kādas neitrālas eļļas vai kokosriekstu eļļas (pēc jūsu izvēles),
3) 2 olas,
4) oriģinālajā receptē bija arī kļavu sīrups, bet es saldinātāju nepievienoju vispār, 3 banāni dara savu!

5) 1 tasi prosas miltu (neesmu tādus veikalā redzējusi, izmantoju prosas pārslas *, kuras samaļu kafijas dzirnaviņās- daļu atstāju nemaltu, daļu samaļu),
6) 1/4 tases kokosriekstu miltu oriģinālreceptē, ko es aizvietoju ar samaltām ķirbju sēkliņām un pusēm ar saulespuķu sēklām,
7) kanēli,
8) fotogrāfijā redzamajai maizītei pievienoju magoņu sēkliņas, citreiz iztieku bez tām,
9) ~ tējkaroti cepamo pulveri. 

Daru tā-

Sajaucu banānus un olas. Pievienoju visas sausās sastāvdaļas. Kārtīgi sajaucu. Iepriekš līdz 200 grādiem iesildītā cepeškrāsnī iekšā un lai cepās! Pēc kādām minūtēm 15 samazinu karstumu līdz 180 grādiem. Cepu, līdz iedurts kociņš ir tīrs un neaplīp ar mīklu. 

* Tie, kas nepanes glutēnu, izvēlas prosas pārslas uz kurām ir atzīme, ka pilnīgi noteikti nesatur glutēnu un lietojam gardu muti! 





svētdiena, 2015. gada 15. marts

Saule, pavasaris, Āgenskalns


Pirms nepilniem trim gadiem, pārceļoties uz jaunu dzīvesvietu uz Āgenskalna un Torņakalna robežas, ar bērniem daudz staigājām pa rajonu. Braukājām ar riteņiem, vēloties iepazīt tuvāku un tālāku apkārtni. Bijām Ķīpsalā, Kalnciema ielas kvartālā, pētījām ielu nosaukumus. Arī šodien, silto saules staru vilināti, devāmies ielās. Nāciet ar mums!




Te sunītis, kurš jūtas kā saimnieks Bišu ielā un esmu to dzirdējusi sauktu par Bitīti. 


Un re, kas te! Pašiem sava hercogiste. :) 





Tepat jau arī Svētās Trijādības Pārdaugavas baznīca, tiek posta jaunās krāsās-



Un te daži ''objekti'', kas iezīmē Meža ielas sākumu kā vienu interesantu vietu- 



Un, protams, arī ''Mierā'' ar savām garšīgajām kūkām-


Vai zinājāt, ka Krišjānis Barons ir dzīvojis E.Smiļģa ielā? 


Kiwie grafiti? 


Vai nav interesanti!? 

Nesēdi mājās! :) 


svētdiena, 2015. gada 8. marts

No putras


''Mammu, mēs gribam putru, lūdzu vari uzvārīt?''
''Jā, protams!''
...
''Mammu, es vairāk negribu...''
''Nu, protams, es jau zināju ka tā būs, priekš kam es vārīju... bla bla bla''. Pazīstama situācija? Bet- stop, pēdējo tirādi atceļam un nopriecājamies, ka mums ir radies tāds veselīgs un labs izejmateriāls kādam garšīgam ēdienam. 

Par pankūkām vispār nerunāsim- vienkāršāks par vienkāršu. Pievienojam putrai oliņu, rīsu miltus (vai kādus citus pēc izvēles), garšvielas, lai māja smaržo (kanēli, anīsu?), cepam  un pankūkas gatavas!




Šīm pankūkām pamatā kvinojas pārslu putra. 

Bet vakar, par bāzi izmantojot prosas pārslu putru, izcepu sāļos kēksiņus. 

Vajadzēs-

1) ~ 1 glāzi un vēl 2/3 glāzes putras,
2) ~ 2/3 glāzes zirņu miltu,
3) ~ 2/3 glāzes griķu miltu,
4) 1 olu,
5) smalcinātājā samalti saulē kaltētus tomātus eļļā un pāris ķiploka daiviņas. 
6) sāli un cukuru pēc garšas (ja nepieciešams),
7) šķipsnu sodas.

Daru tā-

Sajaucu visas sastāvdaļas, lieku kēksu formiņās un  tās iepriekš līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī iekšā! Kad paliek viegli zeltaini brūnas, našķis gatavs! 




Gan pankūkas, gan kēksiņi ir bez glutēna. Bet, protams, ir iespējams variēt gan dažādas putras, gan pievienotos miltus. 


sestdiena, 2015. gada 7. marts

Dabas materiālu nospiedumi


Neesmu atskaitījusies par to, kā mums gāja nospiedumu nodarbībā. Visvairāk darbojāmies ar zīmogiem, kas taisīti no kartupeļa ar piparkūku formiņām (pārgriež kartupeli gareniski un ar formiņu izspiež), ar kokteiļa salmiņiem un āboliem. Kad zīmogs uztaisīts, ar salveti noslauka, lai nav mitrs, ar otiņu uz tā uzliek tekstilkrāsu un spiež uz auduma. Žāvē divas stundas (vai ar fēnu dažas minūtes) un no kreisās puses nogludina ar gludekli tā iegūstot ūdensizturību.  Tekstilkrāsas nopērkamas ar dažādiem efektiem- ar samta, ar spīduma, bet, ja darbojas ar lina audumu kā mēs šoreiz, nav vērts, lins visus efektus apēd. Tiem vajag kādu plānāku un gludāku audumu. 










Un te vēl daži darbi, kas tapuši citu nodarbību iespaidā- paliktnīši un kosmētikas somiņa no plastmasas maisiņiem



krelles no trikotāžas samta auduma atgriezumiem-


Un divi pastāvīgi, no interneta resursiem apgūti darbi- 



Darbu autore- mūsu čaklā un nenogurdināmā Silvija! 

Dāmas, tiekamies aprīlī!