svētdiena, 2016. gada 28. februāris

Neiespējamais... ir iespējams :)


Dažreiz prātoju, cik daudz mūsu galvās ir domu un pārliecību... kuras nemaz nav mūsu pašu izdomātas (nē, nu lielākā daļa noteikti), bet šoreiz domāju- dažādu reklāmu saukļu ietekmē iegūtās. Zinām, kādas zobu pastas mums vajag un kādas ir pārtikas piedevas, bez kurām būs gals klāt un kosmētikas, bet kurām mēs noteikti neesam nekā vērtas utt. utt. 

Kādreiz mācījos manikīra skolā un tās pasniedzēji ar lielu degsmi mums mācīja, ka jālieto ir vienas kosmētiskās līnijas produkti, savādāk lakas neturēsies un gēla nagi kritīs nost... bet tad izrādījās, ka paši pa kluso apmeklē manikīrveikaliņu Centrāltirgū, kur nopērk pavisam citas firmas preces un mierīgi tās lieto kopā ar kādas vēl citas... :)

Tā arī es visu laiku domāju, ka man nepieciešama dārga maizes cepamā mašīna, kurai ir specifiska programma bezglutēna maizes cepšanai, jo pēdējā laikā izvēlos neēst kviešu u.c. līdzīgus miltu izstrādājumus. Bet es jau bez eksperimentiem nevaru. Izdomāju, ka cepšu maizi no rīsu, griķu, zirņu u.c. miltiem savā lētajā un parastajā maizes mašīnā- aparātā bez specefektiem! 


Un es jums saku- izdodas lieliski! Attēlā redzamā ir griķu miltu maize. 


Te kāda cita - ar banāniem un magonēm.


Daru tā- lieku maizes cepamās mašīnas toverī kādas divas oliņas, ieleju pienu vai pielieku krējumu, pievienoju nedaudz eļļas, beru klāt miltus- rīsu, griķu, ziņu, kukurūzas, amaranta, kādus nu kuro reizi un dažādās proporcijās (neesmu cepusi maizi tikai ar viena veida miltiem), pievienoju nedaudz sodas, tai uzspiežu mazliet citrona sulas. Sāli, cukuru, garšvielas, piedevas pēc garšas un vēlēšanās. Slēdzu iekšā programmu MĪKLA. Ik pa laikam paskatos, vai pietiek mitruma/vai nav par šķidru  (mīkla parasti neveido mīklas bumbu, kāda sanāk, ja cep no kviešu miltiem, tā ir šķidrāka). Pēc vajadzības pievienoju miltus vai kādu šķidrumu. Kad šī programma beigusies, slēdzu-  CEPŠANA. Pēc stundas ir gatava garšīga un smaržīga maize. 

Tā es iztieku bez pārgudras un dārgas maizes cepamās mašīnas. 


pirmdiena, 2016. gada 15. februāris

Sildoša zupa ar Tom Kha garšvielām


Kamēr ārā tāda sezona, kāda nu tā ir, gribas kaut ko siltu un garšīgu, vai ne? Pa retam uzvāram tieši šādu zupu, talkā ņemot Santa Maria Tom Kha zupas garšvielu maisījumu. 

Vajadzēs-
1) vistas fileju,
2) lielu tomātu,
3) šampinjonus (es pērku brūnos),
4) lielu burkānu (vai pāris mazus),
5) kokosriekstu pienu (šoreiz gan pievienoju nedaudz saldā krējuma, jo kokosriekstu piena nav ledusskapī),
6) Tom Kha zupas garšvielas.

Daru tā-
Katlā ielieku sasaldētu buljonu (kurš vienmēr atrodas manā saldētavā), apleju ar ūdeni un lieku uz uguns. Sarīvēju burkānus un arī šampinjonus (lai bērni ēstu zupu un viņi ēd ļoti labprāt!). Sagriežu vistas fileju un tomātu. Kad buljons izkusis ūdenī, lieku tajā vistas fileju, uzvāru, noputoju. Pievienoju rīvētos burkānus, šampinjonus un tomātus. Pievienoju garšvielas (uzmanīgi, ja neesat pieraduši pie stipriem ēdieniem). Īsi pirms zupa gatava, pievienoju kokosriekstu pienu vai kā šoreiz saldo krējumu. Gatavs!

Ēdam, pievienojot klāt iepriekš atsevišķi novārītas rīsu nūdeles. 

Lai garšo! 




sestdiena, 2016. gada 13. februāris

''Kaķejnīcas'' Minka gada dzimšanas dienā


Šodien paciemojāmies mūsu iemīļotajā ''Minka cat cafe'' jeb Latvijā un Rīgā pirmajā kaķu kafejnīcā. Tā ir vieta, kurā aizņemti, skrienoši mūslaiku cilvēki var apstāties uz brīdi, nobaudīt gardu maltīti, izjust sirsnīgu mājas atmosfēru un, kas pats galvenais- pabūt murrājošu pūkaiņu sabiedrībā. Izrādās, ka Minka šodien svin gada Dzimšanas dienu. 

Daudz laimes dzimšanas dienā visiem, kas rūpējas par minkām šajā kafejnīcā un par mūsu, apmeklētāju labsajūtu, lai jums veicās arī turpmāk! 


pirmdiena, 2016. gada 8. februāris

Kārtējās loterijas brīnišķīgais ieguvums


Tie, kas mani pazīst tuvāk, zina, ka man mūždien veicās loterijās.  Pārsvarā tādās, kas izsludinātas kādos sociālajos tīklos vai blogos. Bet šoreiz stāsts šajā sakarā ir tāds pavisam smieklīgs- pirms kāda laika pirkām bērniem un vīram apavus Rīga Plaza un ievērojām plakātu, kas vēstīja, ka, ja esi iepircies par 50 euro, tad vari izbraukt ar elektrokartiem.  Aizgājām un Blueshockrace  Kidszone un vīlāmies, jo izrādās tiem 50 euro jābūt uz viena čeka. Pat ja būs 10 čeki par 49.99 euro, izklaide ies garām. Tad ieraudzījām, ka ''facebook'' var piedalīties loterijā un vinnēt divas dāvanu kartes. 

Tā arī darījām- vinnējām divas dāvanu kartes! :) 

Vai nav jauki- vakar Rihardam bija vārda diena, bet rīt Kristianam ir dzimšanas diena. Tad nu šāda izklaide labi iederējās šajās dienās!





Kamēr zēni izklaidējās, uzzināju, ka šie elektrokartingi tiek būvēti Liepājā. Šobrīd pa trasi brauc 3 karti, bet martā būs veseli seši un pavisam jauni uzbūvēti. Uzzināju arī, ka Blueshockrace ir saņēmuši balvu  Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un   Ekonomikas ministrijas rīkotajā Konkursā ''Eksporta un inovāciju balva 2015''.

Piedevās galvenajai izklaidei ir arī elektromodelīšu kauja un datorspēle. 



Bet kā atzina zēni- elektrokartinga brauciens  tomēr bijis visspilgtākais piedzīvojums, un tas jau arī ir pilnīgi saprotams!




Paldies Blueshockrace puišiem par viesmīlību un iespēju izbaudīt ko jaunu. Lai jums veicās!




pirmdiena, 2016. gada 1. februāris

Foršmaks

 
Šo, no siļķes gatavoto uzkodu ēdienu, kas mazliet atgādina pastēti,  tīmeklī var atrast daudz un dažādās variācijās. Dažās recepšu vietnēs  to dēvē par tipisku padomjlaika uzkodu. Manā bērnībā ģimenē tādu negatavoja, tādēļ man nav nekādu šī laika  atmiņu. Lai nu kā- nepretendējot uz autentiskumu, te- mana recepte!
 
Vajadzēs-
 
1) pāris sālītas siļķes (pērku tādas, uz kuru iepakojuma rakstīts Treknās Atlantijas siļķes, ražotāji- dāžādi),
2) skābenu ābolu,
3) sīpolu, ķiploku (pēc garšas),
4) pāris baltmaizes šķēles, pirms tam izmērcētas pienā (man- pašcepta bezglutēna maize),
5) dilles, pētersīļus, melnos maltos piparus (pēc garšas),
6) sviestu (puspaciņa?).
 
Daru tā-
 
Iztīru siļķes- atbrīvoju tās no asakām, ādas. Ja ir ļoti sāļas, mazliet nomērcēju (arī varianti dažādi redzēti- pienā, melnajā tējā... ).
 
Visas sastāvdaļas, notīrītas, sagrieztas, izņemot sviestu,  samaļu gaļas maļamajā mašīnā (vai arī smalcinātājos, blenderos, ko nu kurš lieto). Pievienoju sviestu, samaisu, pagaršoju. Pievienoju klāt to, kā trūkst... Ja nekas netrūkst, tad ēdiens gatavs!
 
Var ēst uz maizītes, es ēdu ar skaidiņās sarīvētiem un saceptiem kartupeļiem un nedaudz krējuma.
 
Lai labi garšo!