Mana pirmā pastēte :)

Šodien bijām izbraukuši uz Siguldu. Pa ceļam dzirdēju Radio SWH raidīto interviju ar Pēteri Apini. Taisnība jau vien ir- veikalā nopērkamā pārtika pa daļai ir pārvērtusies par ķīmijas sasniegumu atspoguļojumu, nevis ir veselīga mums- patērētājiem! Tādēļ turpinu apgūt veikalā nopērkamo produktu gatavošanu mājās.

Šoreiz vāru pastēti. Ticiet vai nē- pirmo reizi mūžā :).

Vārīju Centrāltirgū pirktu liellopa aknu pastēti. Meklēju receptes. Varēju izmantot šo, bet pārāk jau nu smalka man likās tā visa ņemšanās.

Tad atradu Ievas Virtuvē publicēto-

Tad nu man sanāca kaut kas pa vidu starp šīm abām receptēm.

Vajadzēs-

1) liellopa aknas gabalu (palielu),
2) nedaudz caurauguša speķa gabaliņa,
3) sviestu,
4) burkānu,
5) sīpolu,
6) ķiploku,
7) sakņu pētersīli,
8) sāli, piparus, muskatriekstu pēc garšas,
9) dažas lauru lapas.

Aknām noņēmu plēvītes, sagriezu gabaliņos. Uz pannas apcepu sīki sagrieztus speķa gabaliņus, pievienoju un apcepu arī aknas. Liku katlā, ūdeni pāri. Klāt burkānu, ķiploku, sīpolu, kādu lauru lapiņu un sakņu pētersīli (pēdējās sastāvdaļas izņēmu ārā, kad viss bija gatavs).

Kad aknas gatavas, nolēju šķidrumu. Kad aknas atdzisušas, liku tās virtuves kombainā un ar gaļai paredzēto nazi kārtīgi samalu līdz ļoti smalkam malumam. Pievienoju izkāstu šķidrumu, kurā vārījās aknas (ne visu, protams), sviestu (daudzums pēc izjūtas), sāli, piparus, muskatriekstu un vēlreiz visu malu ar to pašu gaļas nazi.

Lēju trauciņos, atdzesēju. Sanāca aptuveni 4 trauciņi.

Vienu trauciņa saturu ēdam, ko darīt ar pārējiem? Kādreiz žurnālā lasīju, ka aktrise Zane Daudziņa liek pārpalikumus saldētavā, tad atkausē un lieto! Es arī tā izdarīju. Garšas ziņā nekas nav zaudēts! Pastēte pieejama ledusskapī jebkurā laikā, tikai nevajag aizmirst izņemt no saldētavas.

Kādreiz noteikti vēl mēģināšu vārīt ar dažādām piedevām!

Komentāri

Inese teica…
dikti jau gardi izskatās - patiešām ne tāda, kādu iepriekš biju redzējusi mājās gatavoto pastēti. Katram tomēr savs piegājiens
Aija Elliņa teica…
Paldies, es jau teicu, bērns pagaršoja un izbrīnīts teica- bet mamma, tā pastēte garšo kā ĪSTA PASTĒTE! :D
Anonīms teica…
ļoti jauki, bet sarežģīti, tas droši vien uzlabo garšu, kad visu apcep, es taisu bez cepšanas , arī nav ne vainas
Aija Elliņa teica…
Nav nav, tā cepšana aizņem 3 minūtes :), bet domāju, ka arī bez tās, kā Tu saki, nav ne vainas! :)
Irēna teica…
Ja uzliksi mazu sarkanu redīsa "puķīti" ar zaļu lapiņu uz sviestmaizes, būs ne tikai garšīgi, bet arī skaisti:)droši vien tik garšīgi sanāca, ka nebija laika greznot..
Aija Elliņa teica…
Jā, man vīrs arī teica, ko tik prasti, kāpēc nekas nav izrotāts? Es teicu- fokusējamies uz pastēti! :D
Ilze Lipska teica…
Pašgatavotās pastētes ir ļoti gardas. Es jau kādu mēnesi gribu un gribu uztaisīt, bet kaut kā noraustos, karstajā laikā negribas aknas pirkt, jo kamēr es vēl tikšu līdz mājai.... bail, ka sabojāsies. Tāpēc taisīšu rudenī :D
Aija Elliņa teica…
Ilze, Tu gribi teikt, ka arī vēl neesi gatavojusi pastēti ne reizi, tāpat kā es? :D
Ilze Lipska teica…
Esmu gan gatavojusi, tiesa tikai no vistas aknām. Ar nelielu devu konjaciņa.. :)