''Zilo morfīdu trakums'' LU Botāniskajā dārzā


Neslēpšu, ka mans mīļākais botāniskas dārzs  ir Nacionālais Botāniskais dārzs Salaspilī. Kopš tajā ir jaunā oranžērija, man gribas tur atgriezties vēl un vēl. Bet, ja vēlamies  ko pavisam eksotisku, tad LU Botāniskais dārzs šajā salīdzināšanas cīņā  uzvar 1:0, jo tajā ir ''Tropu tauriņu māja''! Un tieši šobrīd (līdz 7.maijam)  tur norit ''Zilo morfīdu trakums''.  

Ja pameklē informāciju par morfīdiem, uzzinām, ka tā ir viena no 80 aprakstītajām tropisko mežu tauriņu sugām. Sastopama Centrālajā un Dienvidamerikā,  Meksikā, Brazīlijā, Kostarikā... To spārnu platums ir no 7,5 līdz pat 20 cm. Morfīdu krāsa nav atkarīga no spārnu pigmentācijas, bet no redzes leņķa un gaismas, kādā tos aplūkojam. Tie pārtiek no augu sulām un nektāra. Ir aktīvi dienas laikā. Viss šī tauriņa dzīves cikls- no oliņas līdz nāvei, ir 137 dienas garš. Pieaudzis tauriņš dzīvo aptuveni mēnesi. 

Pirms mazāk kā pusotras nedēļas no tālās Dienvidamerikas Botāniskajā dārzā ieradās vairāk nekā simts zilo morfīdu kūniņas, kas noteiktu periodu pavadījušas inkubatorā un nu izšķīlušās skaistos, graciozos tauriņos. 


''Tropu tauriņu mājā'' pārsteidz ārkārtīgi karstais ''klimats'' un mana pilnīgā bezspēcība iemūžināt šos enerģiskos lidoņus! :) Tie ir visur- tie šaudās garām, virs un apkārt. Mani pārņēma līksmas un gaišas izjūtas, lai gan pirms viesošanās pie tauriņiem, domāju, ka baidīšos no tiem. 




Skaisti! 

Un te tikai neliels ieskats pārējā ekspozīcijā-
























Komentāri

Anonīms teica…
paldies, Aijiņ, ļoti skaisti, bet man būtu bail, ka neiekož.
Sigita teica…
Taureņi - mana vājība, bet šie no Tropu mājas nekad nav iepozējuši uz manis! :D Kad dodos turp ar kustīgu bērnu baru, viss saprotams, taču pēdējoreiz biju viena un mani izkonkurēja bioloģe! Kā es to zinu? Ienāca 2 sievietes gados, abas gribēja saķert kadrus ar skaistuļiem, bet tie visu laiku lidoja tikai pie vienas un tad viņa komentēja: viņi tak jūt, ka esmu bioloģe! :D Es apgāju vēl vienu riņķi, bet bezceris, absolūts bezceris, jo taureņi nolaidās tikai uz viņas. :)
Aija Elliņa teica…
Sigita, mans vīrs laikam arī dziļi sirdī ir biologs, jo uz viņa viens taurenis pavadīja ļoti ilgu laiku :), es atkal visu laiku aiz sajūsmas smējos un šaudījos šurpu turpu, protams, ka neviens pie manis nenolaidās :)