Ak, šis ķirbis...


Nevaru nociesties, man jums jāpastāsta par vienu brīnišķīgu saldā ēdiena recepti. Paldies dizainerei Vīvai Ieviņai, ar kuru iepazinos Cimdudukša grāmatiņas atvēršanas svētkos. Viņa man laipni atsūtīja šo recepti, lai gan liedzās būt par tās autori- kā jau tas dažreiz notiek arī Vīva to ieguvusi no draudzenes, bet draudzene varbūt no citas draudzenes utt... 

Vajadzēs (lielam apjomam, ja taisāt vienai reizei, lūdzu samaziniet daudzumu)-

1) aptuveni 3 kg ķirbi,
2) aptuveni 1 kg citronus,
3) 1-1,5 kg ievārījumu cukura.

DARa TĀ

Nomizo citronus, sagriež mazos gabaliņos, izņem sēklas. Liek katlā, ber klāt cukuru un vāra. Kad viss kārtīgi uzvārījies un burbuļo, liek klāt mazos gabaliņos sagrieztu ķirbi. Pagaida, kamēr sāk kārtīgi vārīties un viss, gatavs! 

Manas variācijas- kad savārīju citronu ar cukuru, ieliku masu blenderī un mazliet sakūlu, jo manā mājā visi ''baidās'' no miziņām :), tad liku ķirbi klāt. Kad ķirbi pieliku, uzvārīju, pavārīju tomēr dažas minūtes, uzreiz neņēmu nost. 

Sanāk ļoti garšīgi, pēc citroniem garšojoši augļi (neskatoties uz to, ka ķirbis ir oga?) patīkami skābenā želejā.  Ēdam ar uzputotu saldo krējumu (ar cukuru) un apgrauzdētām auzu pārslām ar rozīnēm.

Domāju, ka garšīgi būtu arī ar šo saldā krējuma krēmu vai ar rīsu krēmu.  


Izbaudām ķirbju laiku!



Komentāri

Inga teica…
Aija - Tu ar šo recepti nāc tieši laikā! :)))) Man stāv vairāki ķirbji, nevarēju izdomāt ko ar tiem darīt! Tagad zinu gan! Paldies Tev! :)))))
Aija Elliņa teica…
Man prieks, Inga! :)
Diāna teica…
Jā, es arī obligāti pamēģināšu! Būtu taču nesmuki visus skaistos izaugušos ķirbjus tikai savārīt vistām.
Aija Elliņa teica…
Oi, nē nē nē!!! Vistām nē! ... lai gan- nav jau žēl arī vistām :)
Irēna teica…
jā, tā ir ļoti laba recepte, varu apliecināt! Un vēl-šodien mani cienāja ar ķirbju kūku (kopā ar kondensēto pienu, āboliem), tas aŗī dikti labs variants!
Aija Elliņa teica…
Irēna, ķirbja kūkai vēl gatavojos, bet drīz būs! :)
Daiga teica…
ķirbis ar citronu, kas nedzirdēts, bet noteikti jāmēģina :)
Anonīms teica…
nu izskatās jau varen garšīgi, ja mani mazdēliņi ēd, tad jau man arī garšos
Aija Elliņa teica…
... nu nesaki vis- Tavi mazdēliņi arī grauž zaļu ķirbi, kamēr to mizoju un griežu priekš vārīšanas :) Tu arī ēd zaļu ķirbi? :D
Rozhmaizite teica…
Super ideja! Būs jāpamēģina! Vēl kā kārtojumu to varētu salikt trauciņos... nu chef-d'œuvre (šedevrs)!!! Bravo!
Liki teica…
Izskatās interesanti!
Mani tikai mazliet apbēdina lielās ķirbju ogas posts vienmēr tapt nomāktai. Mēs taču darām visu, lai tā dabīgo garšu ar k-ko "uzlabotu". ;cP
Aija Elliņa teica…
Liki, jā tā laikam varētu sacīt... bet es domāju, ka ja ķirbis ir izaudzis par tādu hameleonu, kas tik viegli pielāgojas jebkurai garšai... tad varbūt tā arī vajag. :) Lai gan, man dārzā izauga viena šķirne, kura ir ar ļoti oranžu un gaļīgu mīkstumu- ne ar ko nevar nomākt to garšu!
andrasballe teica…
Mmm izskataas gardi :) Gaidishu ari kuukas recepti :)