14.februārī lūkoties zvaigznēs

Dažas dienas atpakaļ lielākajam bērnam bija dzimšanas diena- 10.gadi! Neizvērsīšu sentimentālas mātes vaimanas par to, cik ātri rit laiks, teikšu tik, ka gribējās šo brīdi iemūžināt ar kādu jauku pasākumu, piemēram nelielu ekskursiju. Noklausījusies savā galvā omas pārmetošo balsi, kas vēstīja, ka neviens nebrauc ekskursijā gripas laikā, pa slideniem ceļiem un tamlīdzīgi... rezervēju braucienu tūrisma firmā ''Jauni rakursi''. Un ziniet ko? Brauciens patiešām bija izdevies! 

Sākumā kā neliela iesildīšanās- divas muižiņas pierīgā. Pirmā no tām- Rāmavas (Depkina) muiža. Vairāk informācijas lasiet šeit. Domāju, ka vasarā izbaudīt vēja šalkas muižas koku lapotnē un ūdens burbuļošanu būtu pavisam jauki! 




Nākamā pieturvieta- Mencendarbes muiža Baldonē. Vairām informācijas šeit. To apskatām arī no iekšpuses, klausāmies tās saimnieces stāstus par senatni un pat baudām brokastu pauzi muižas zālē. 





Tālāk seko objekts, dēļ kura braucam šai ekskursijā un kura apmeklējums ir tieši saistīts ar mūsu jubilāra Kristiana interesēm- Baldones observatorija



Baudām aptuveni stundu garu stāstījumu par kosmosa brīnumiem. Jāsaka, ka tie sākas jau tad, kad observatorijas gide rāda kā savu dislokāciju viegli un bez trokšņa maina teleskops Varenais Šmits, kā viegli atvērt spraugu ēkas griestos un kā ap savu asi griežas pats griestu kupols! 




Te jānoliec galva ne tikai tehniskās varenības priekšā, bet arī aiz cieņas, ka šis joprojām ir reāli darbojošs un zinātnē strādājošs objekts! 

Un tad jau arī varam sākt ceļojumu kosmosā. Izmantojot jaunākās tehnoloģijas šeit iespējams novērot Saules sistēmas planētas no dažu tūkstošu kilometru attāluma jebkurā diennakts laikā un jebkuros laikapstākļos! Fantastika! 






Protams, ka šis digitālās tehnoloģijas ļauj katram vērotājam vieglāk uztvert informāciju, jo iespējams redzēt aplūkojamo objektu nosaukumus un veikt citus tehniskus trikus







Vērojot debess objektus ik pa laika pārņem tāda kā nerealitātes sajūta, visu laiku sev jāatgādina, ka viss redzētais ir reāls attēls, nevis skaistas ilustrācijas no kādas kosmosa grāmatas.  Vislabāk par to var pārliecināties, kad tiek rādīta tāda kā kopējā bilde ar visām ap Zemi joņojošo satelītu trajektorijām. Kad redzi, kā tie, tur augšā, pārvietojas... tīri savāda sajūta pārņem... 


Brauciet, mīļie, uz Baldones observatoriju! Izbaudīsiet neaizmirstamu piedzīvojumu. Tikai saģērbieties ekstrā siltos apģērbos, jo neskatoties uz observatorijā katram apmeklētājam sagatavoto sedziņu, pie teleskopa ir patiešām auksti (Kādēļ tā? Iedomājieties par brillēm, kas tiek lietotas atšķirīgās gaisa temperatūrās...) 

No šī brīža jau jūtamies it kā brauciena programmu izpildījuši, bet mūs vēl gaida pāris jauki objekti!

Tuvumā aplūkojam un izsmaržojam Baldones sēravotiņu-


Un tad dodamies Vecumnieku virzienā. Tur viesojamies amatniecības sētā ''Jūras'' pie tās saimnieka koktēlnieka J.Audzijoņa. Viņš aptuveni 20 gadus atpakaļ sācis nodarboties ar koktēlniecību. Viss tiek laipni izrādīts un izstāstīts. Daudzi objekti kustīgi un lustīgi- bērni sajūsmā! 






Tālāk mūsu ceļš ved uz bitenieku saimniecību ''Dzintarlāse'', kurā iegūst ne tikai medu un citus bišu labumus, bet arī brūvē ko stiprāku. Un viss notiek pilnīgi legāli un oficiāli! :) Visu degustējam, klausāmies stāstu par tehnoloģisko procesu un varam arī iegādāties ko esam iekārojuši. 


Bet katrs, protams, atrod savām interesēm atbilstošāko- 



Bet tā jau nebūtu Valdentīndiena, ja nenotiktu arī kāds mazs pārsteigums! Ekskursijas beigās tiekam aizvesti uz tirdzniecības centru mc 2, kurā varam aplūkot neko citu, kā šokolādes istabu! tajā viss ir tikai un vienīgi no šokolādes! 



Jūtat šokolādes smaržu!? :) 



Paldies ''Jauni rakursi'' par jauki pavadīto dienu! 



Komentāri

Madara teica…
Skaists izbrauciens. Lasīju un baudīju ekskursiju.
Aija Elliņa teica…
Paldies, man prieks! :)
Anonīms teica…
PALDIES mīļie par skaisto ekskursiju, kārtējo reizi ar jums kopā paceļoju, tik daudz kur esmu kopā ar jums virtuāli izceļojusies, man tiešām liels prieks, bučas!
Sigita teica…
Apsveicu jauki aizvadītajos dēla svētkos! (arī manējam šonedēļ bija dzimšanas diena un todien es savā "februāra projektā" uzrakstīju nepareizu kārtas skaitli- ne datumu, bet gadu skaitu:D)
Arī Swedbankas Muzeju dienā tika piedāvāta Baldones observatorija...
Ekskursija jauka, tieši meklēju skaistas vietas pieRīgā un Depkina muižas norādei pēdējā laikā bieži garām braucu, ikreiz nodomājot, diezin kas tur ir?
Tā šokolādes istaba ir vēl pieejama?
Aija Elliņa teica…
Šokolādes istaba būs līdz 22.martam, ja pareizi atceros un tad to sadalīšot pa gabalam un atdošot visiem, kas tur pagadīsies tuvumā... tā tas notiekot Lietuvā, no kurienes ir šīs istabas māksliniece. Kas zina, vai tā būs arī pie mums? :)
Līdaciņa teica…
Paldies par ekskursiju! Esam bijuši pie observatorijas, bet izrādās ka ir vērts arī ieiet iekšā :)
Aija Elliņa teica…
Līdaciņa, pilnīgi noteikti ir vērts iet iekšā! :)