Plūmju čatnijs


Gribas kaut kā iekonservēt šīs dāsnās vasaras iespaidus, emocijas, notikumus un arī garšas sajūtas, protams. Visa kā ir tik daudz, ka brīžam jau paliek par grūtu... Arī plūmju raža pagalam bagāta. Čatnijā- visas garšas kopā, gan saldā, gan sāļā, gan asā. 

Šī stiprā ievārījuma gatavošanai vajadzēs-

1) plūmes, notīrītā un no kauliņiem attīrītā veidā- apmēram 1 kg,
2) uz pusi mazāk cukura,
3) sāli, pēc garšas,
4) rīvētu svaigu  ingveru,
5) čili piparu (svaigu),
6) graudu sinepes,
7) ķiploku, svaigu, rīvētu, smalcinātu,
8) ābolu etiķi, aptuveni 250 ml.


Daru tā-

Nomazgātām plūmēm izņemu kauliņu. Lieku virtuves kombainā un ar aso asmeni smalcinu, līdz iegūstu viendabīgu masu. To izberžu caur sietu. 

Lieku katliņā, pieberu cukuru un visas sastāvdaļas, kas norādītas receptē,  no punkta 3) līdz 8) daudzumā pēc savas garšas izjūtas. Vienam patīk čili, otram nepatīk ingvers, tādēļ arī sastāvdaļu daudzums ir viegli variējams. Sinepes pievienoju pirktās, no burciņas, tikai graudaino variantu.

Vāru apmēram 20 minūtes. 

Ēdam ar gaļas ēdieniem vai kā dārzeņu piedevu. Labi sader ar tadžinā gatavotām lietām, iespēju daudz. Lai labi garšo! 




Komentāri

Anonīms teica…
Sakiet, lūdzu, ko nozīmē čatnijs. Vairākas reizes esmu lasījusi par to, bet nesaprotu. Tā ir vienkārši zapte? Vārdnīca ar tādu vārdu neatrod
Aija Elliņa teica…
Čatnijs ir tipiska indiešu virtuves ''zapte''- ļoti salda un ļoti asa vienlaicīgi, tāda, kuru neēd ar bulciņu, bet ar otro ēdienu, dārzeņiem, mēs arī ar gaļu. Kaut kā tā :)
Vita teica…
Cik interesanta recepte, nez vai garšīgi? )))