Liriska atkāpe jeb ko viņi ēd un kā viņi sporto

Katreiz dodoties ceļojumā, ir interesanti uzzināt vietējo paradumus, gaumi ēšanas ziņā un citas interesantas lietas. Protams, braucot uz tik tuvu un visādā ziņā mums līdzīgu valsti (klimats, daba) kā Somija nav ko cerēt uz īpaši eksotiskiem ēdieniem un neredzēties gardumiem.

Bet ir lietas, kas tomēr mūs pārsteidz. Somi ļoti domā par savu veselību un sportisko formu. Somi, izrādās, lieto ļoti daudz sīpolus. Paēduši smalkā vietā pusdienas, mēs brīnījāmies, kā gan pēc tāda apēsta sīpolu daudzuma, viņi atgriežas, piemēram, savā darba vietā... Savas bažas arī paužam vietējām dāmām un mums par godu mājas viesībās ir sagatavots atsevišķš ēdiens ar klāt pieliktu zīmīti- bez sīpoliem :).

Vēl somi ēd sklandraušus, tikai pilda tos ar kartupeļiem vai rīsiem.

Somi ēd arī makaronus. Daudz. Un jauc tos kopā (tiešā nozīmē) arī ar lietām, ar kurām droši vien latvietis nejauktu- nedēļas laikā paspējam nogaršot makaronus ne tikai ar cūkas malto gaļu, bet arī makaronus ar lasi, veģetārus makaronus, makaronus ar tunci un pat makaronus ar briežagaļu. Bet viss ir garšīgs, protams! :)

Vēl somi dzer pienu un kefīru, kuram ir 0 % tauku sastāvs. Un mēs arī dzērām!

Tauta arī daudz nodarbojas ar sportu- sestdienas rītā redzam uz ielas nūjotājus, skrējējus, riteņbraucējus un dažu ''starpdisciplīnu'' pārstāvjus- piemēram kādu kungu tuvu 70 gadu vecumam, kas vienos šortos brauc ar skrituļslidām un rokā tam ir nūjas.

Mēs jau neko nenojautām, kad darba plānā lasījām vārdu salikumu ''nordic walk'', izrādījās, ka saņemsim skaistu trenerīti, nūju komplektu un ierosinājumu pamēģināt nūjot. Nu ko- mēģinājām!

Lūk, mūsu ekipējums gaida, kad beigsim darbu :)

Un vēl somi ēd ļoti garšīgu desertu- aplej sieru, ko pie mums var nopirkt ar nosaukumu Lapzemes siers, ar 10 % saldo krējumu un cepeškrāsnī iekšā. Kad uzcepies, pievieno lāceņu ievārījumu un mmmmmm! cik gardi! Bet šo es solos pamēģināt arī mūsu zemē un tad jau noteikti došu ziņu, vai ir ēdams arī pie mums! :)

Jaukas brīvdienas!

Komentāri

Irēna teica…
Jā, tie sklandurauši (Karēlijas pīrāgi pie viņiem) , kas ar rīsiem ,ļoti labi garšo kopā ar siera-olu salātiem ...Jā, es ar gribēju pamēģināt to Lapzemes sieru cepeškrāsnī iekšā, bet kaut kā noēdās svaigs, pat bez lācenēm:) kaut arī, godīgi, pie viņiem garšīgāks, ne tik "gumijots"..
Aija Elliņa teica…
nu zini kā, oriģināls paliek oriģināls :) bet jāpamēģina būs!
Madara teica…
jā gribu redzēt recepti kā sanāks ;)
labprāt ko tādu ar mēģinātu ieprovēt :)
Aija Elliņa teica…
Nu re, tagad man ir vēl lielāks iemesls pamēģināt! Tik ar Irēnu spriedām kā pie mums varētu būt ar to lāceņu ievārījuma sadabūšanu... bet varbūt, ka var aizstāt ar kādu citu :)
Inese teica…
interesanti ēšanas paradumi - paldies, ka pabrīdināji par sīpoliem, es tur noteikti badu nomirtu, jo vispār nekam klāt neķertos, zinot šo viņu niķi :D
Lāceņu ievārījumi šur tur ir manīti (baidos sameloties, bet man liekas, ka pat lielveikalu plauktos arīdzan), bet nu ellīgi dārgi. Tā kā no bērnības lācenes atceros kā "Pē-ogas", tad neesmu šos ievārījumus pirkusi, nevaru pateikt, kādi tie ir pēc garšas...
Sarkanā Biete teica…
Vai ,vai , kā man Lapzemes sieru sagribējās... Man arī tāpat svaigs tas garšo, var uzlikt dzelteno plūmīšu ievārījumu, un tad vispār aiziet uz urrā:)

Nu, un kā tev patika nūjošana?
Aija Elliņa teica…
Inese, meitene no mūsu delegācijas, kam metās slikti no sīpoliem viendien pusdienās ēda garšīgu graudu maizi.. ar banānu pa virsu :D UN teica, ka dikti gardi, tā, ka badā nomirt jau nevar nekur! :D

Jā, Sarkanā Biete, viņi daudz ēd to sieru tāpat klāt pie tējas vai kafijas, arī ar ievārījumu... ļoti gardi!

Nūjošanas kaifu nepaspēju noķert :)Tad jau labāk peldu, braucu ar riteni vai vienkārši ātri staigāju... :)
Madara teica…
man ienāca prātā to sieru ēst ar smiltērkšķu ievārījumu nezinu kāpēc :)
Aija Elliņa teica…
Jā, Madara, somi daudz ēd arī smiltsērkšķus, vispār daudz ogas redzēju pa šo nedēļu
liene teica…
Nujoshanas efekts nav kerams viena reize-tas ir kardiokompliments.stiprina sirds darbibu neparpuuloties lidz navei...es stavgång sauacas Zviedrija ieshana ar nujam ....loti daudz labumu,gusti energiju,stiprinu rokas muskulus bez lielam bumbam un sirds darbibas stiprinasana...skabeklis pieplust smadzenes un tu vari domat daudz efektivak!
Ps : sipoli nam nam...man sikie diena aped lielaku sipolu daudzumu neka aabolus....visas formas, es nedrikstu cept par maz sipolus ar sviestu jo dels appedis visu un pat mercei vai zupai nesanaks!
Meita 8 gadu veca eed sushi ar vasabi merci ,miilakais ediens cepts rare entreko( nezinu vardu latviski) ar ta saucamo sarkano vidu un karamelizetu balsamvinegaru ( balsamvinegars savarits ar bruno cukuru vai farincukuru)
Resultats no ta ka mes vazaajam savus bernus pa dalu no pasaules!
Priecigu Maminhu dienu ,kas mums shodien Muusu gala!
Liene
Aija Elliņa teica…
Liene, priecīgu Māmiņas dienu- no sirds!!!
Protams, nevienu nodarbi jau nevar kārtīgi iepazīt pāris reizēs, tas nu ir fakts! Ja dzīvotu ilgāk, varbūt arī pierastu un iepatiktos :).
Malači bērni, manējie arī neko neiztaisās par daudzām lietām, kas dažiem pieaugušajiem negaršo, esmu kaut kā pieradinājusi viņus (un sevi) ēst daudz ko veselīgu! :)
Irēna teica…
Es labprāt nūjotu, tikai nespēju atrast kompāniju, lielā grupā negribas...
Anonīms teica…
OI, MALAČI sOMI, GUDRA TAUTA, cieša saikne ar dabu un dabas dāvanām, arī nūjošana svēta lieta