Ķirbju milti. Paštaisīti

Reiz sēžot Irēnas virtuvē un runājot par veselīgu ēšanu un ķirbju miltu cenām, Irēna ieminējās, ka vajag rudenī kaltēt ķirbju mizas un malt kafijas maļamajās dzirnaviņās- būs ķirbju milti. 

Laba doma! Bet kafijas maļamo dzirnaviņu nav! Izrādās, ka mammai ir pat divas, nevienas netiek lietotas. Lūdzu, mums vajag! :) 

Tad nu šogad tā arī darām- ķirbi ievārījumā, krēmzupā vai biezenī un saldētavā- ziemai, mizas nost un augļu un dārzeņu kaltētājā iekšā. Kad mizas tā izžuvušas, ka viegli var pārlauzt, kafijas dzirnaviņās iekšā un ķirbju milti gatavi! 

Pie viena arī viens kabacis šķīrās no mizām un tapa arī kabaču milti. :) 

Diez ko vēl varētu samalt miltos? :D 

Veselīgu rudeni! 

Komentāri

Anita teica…
ooo, cik interesanti! Aija, kaltētājs elektrisks? daudz elektrības patērē?
kur Tu pēc tam izmanto miltus? Kā uzglabā? Un- kur pirki līdz šim?
Madara teica…
ķirbju milti ir labie :)
man tik tāda kaltētāja nav, bet patreiz ar cepeškrāsni tieku galā.
Aija Elliņa teica…
Anita, kaltētājs ir Bomann firmas vienkārša elektriska ietaise, atrodama teju jebkurā interneta veikalā, maksā zem 20 ls, pagājušajā gadā ar to sakaltēju ābolus visai ziemai, šogad niekojos ar miltiem, jo ābolu nav :). Atklāti sakot, to lietojot neesmu pamanījusi elektrības rēķinā nekādas izmaiņas, varbūt par kādu latu, bet ne vairāk.
Miltus lieku pie pankūkām, maizes, kēksiem... vārdu sakot, visur kur ir kādi milti lietojami var piebērt kādu daļu ķirbju miltu.
Līdz šim pirku Es Saulē (www.oceola.lv), laikam zemnieku produktu veikalos arī ir.

Jā, Madara, man atkal cepeškrāsns ir tik cimperlīga, ka vai nu tajā sadegtu, vai žāvētu nedēļu, tāpēc esmu ļoti priecīga, ka to žāvētāju nopirku!
Liki teica…
Būtu šo ziņu vakar izlasījusi, būtu ļoti daudz variantu, ko samalt miltos (kolēģi un sadarbības partneri...). Smaga darba diena bija... :c(
Bet šodien esmu izgulējusies, spīd saule un viss rādās daudz košākās krāsās. :c)
Man pašlaik ķirbis aiziet svaigi spiestās sulās bez atlikuma, jo spiežu ar visām mizām. Bet! No tā Tevis iepriekš ieteiktā ievārījuma (āboli+ķirbis+apelsīna sula+...) vārīšanas gan sakaltēju.
Starp citu, paldies, par to ievārījuma recepti! Pagājušās nedēļas darba sapulci noturējām virtuvē ar šo ievārījumu uz tostermaizēm. Delikatese! Ēda pat tie, kuri parasti par visu rauc degunu. Es gan neteicu, kas ir sastāvā. :c) Tikai, kad bija jau apēsts. Acis pārsteigumā iepletās, bet bija jau pa vēlu. :cD Toties man par pārsteigumu, recepti pēc tam jautāja PAT puiši... :c) Vienvārdsakot, pateicoties šim ievārījumam man bija neilga zvaigžņu stunda! :cD
Aija Elliņa teica…
Līga, man ļoti liels prieks par Tavu zvaigžņu stundu, tā ir brīnišķīga sajūta! :)
Jā, es aiznesu uz bērnu dārzu ražas svētku svinēšanai :D, arī visi mazie esot ēduši! :)
Zkss teica…
Ārprāc-cik incanti!!!
Es atkal pirmoreiz kaltēju ābolu mizas(tējai). Nu vot-kā tur ar to ķirbi bija-jāsavāra, jāsaldē, tad pankūkās nejūt to garšu?

Par tādiem miltiem vispār pirmo reizi redzu un dzirdu:D
Ineta teica…
Dzirdējusi esmu, kad šitā samaltas ķirbju mizas un pat ari sēklas ir baigi veselīgā manta, nu gandrīz vai brīnumlīdzeklis visādām kaitēm, ja prasīsi kādām, konkrēti nepateikšu, tik daudz nosauca, kad galvā neviena nepalika :D, bet uzreiz sapratu, kad ir baigi labie tie ķirbju milti.
Sarkanā Biete teica…
Nu tā - mūžu dzīvo, mūžu mācies, no Aijas:)
Es jau sen cierēju uz kaut ko tavai žāvējamai uzpariktei līdzīgu. Tad saki, ka ir gana laba?
Aija Elliņa teica…
Zkss, jā biezeni taisu tieši tā- vai nu cepeškrāsnī pasautēju ķirbi, tad sablendēju un tad sasaldēju. Ziemā tiešām lieku pie pankūkām, maizes u.c. miltu izstrādājumiem.
Man jau liekas, ka ķirbis ir tāds hameleons, pie kā pieliksi, tam arī līdzināsies un virsroku neņems, ja neliksi pārmācošā daudzumā. Maniem bērniem garšo viss, kam klāt ķirbis, nekad nešķobās un nebrāķē.

Ilze, saku, ka gana laba uzparikte! :)

Jā, Ineta, ir veselīgi tie milti daudz kam, jāprasa Madarai, viņa mums speciāliste šajā jomā :)
Daiga teica…
lieta liekamaa aiz auss, paldies!
līdz būs liekama ledusskapī... :D
Madara teica…
nu tik liels spec nav, tik zinu ka ķirbis ir ļoooti labs. man abi mazie gan dzima pirmais piebarojums tikai bija ķirbis, un tad tik pārējie. miltus esmu arī es saules katalogā pirkusi, bet tā arī īpaši nekur tad nelietoju, tā arī nostāvēja. tagad atkal parādījusies iedvesma atkal kaut ko ķimerēt. es jau vairāk maļu tais savās veselīgajās brokastīs.