Diena suitos


Pirmkārt gribu teikt paldies Egonam Eglītim par skaistajām bildēm, kas ir šajā ierakstā. Nevienu no tām, neesmu uzņēmusi es pati, jo ir reizes, kad nav ne spēka ne vēlēšanās ņemt rokās fotoaparātu. Šī bija tā reize! Un ne tādēļ, ka negribētos bildēt, bet tādēļ, ka pārāk spilgts un spēcīgs ir viss apkārt notiekošais. 

Braucām ar kolektīvu ''saliedēšanās'' pasākumā, bet notikuma lielais magnēts bija Alsunga, kurā nekad nebiju bijusi un suiti paši par sevi. 


Alsunga ir maza un interesanta pilsētiņa, kurā neredzējām nevienu suni vai kaķi :), tak jau laikam tās suitu sievas ar savām spēcīgajām balsīm tās ir izbļāvušas ārā :). 

Pirmo reizi biju šīs puses apburta, noskatoties dokumentālo filmu ''Ručs un Norie''. Un te redzu Ruču savām acīm dzīvē. Un Norie daudzās vietās un  plakātos pie sienas. Liekas, ka abas viņas ir zvaigznes šeit. Un ne velti- kas nav redzējis šo filmu, sameklējiet, ja sanāk! 


Suitu zeme ir interesanta ne tikai ar sievu skanīgajām  balsīm, bet arī ar savu krāsu bagātību. Paskatieties suitu etnogrāfiskos cimdus grāmatā ''Latvieša cimdi!''. Vēl viņi te ir katoļi luterticīgās Kurzemes vidū un tikai te es saprotu, cik skaisti ir ''mauči'' un kā tos lieto! 




Atsevišķa stāsta vērta ir etnogrāfiskā ansambļa ''Suitu sievas'' dalībnieču dziedāšana. Viss šis īpatnējais dziedāšanas stils- burdons, kas pilnīgi nebija saprotams man, dzirdot to ierakstos vai televīzijā... Dzīvē tas šķiet kaut kas pilnīgi maģisks,  tajā ir jauda un kosmoss... 


Baudām rudeni, mīļie, baudām klātbūtni, cik varam, klausāmies viens otrā... esam kopā, ja sanāk! 



Komentāri

Sigita teica…
Ai, paldies par iekārdināšanu :) Gan suitu pusē kādreiz nokļūt, gan to filmu sameklēt :)
Aija Elliņa teica…
Lai izdodas, Sigita!
Anonīms teica…
paldies , mana mīļā, gribās visur tikt, ko tu ierādi un iepazīstini, gribās iet tavās pēdiņās
SiStro teica…
Paldies par jauko ierakstu!

Krāsaini - tas ir īstais vārds šai pusei it visām lietām. :)
Diāna teica…
Šis nudien bija ļoti košs un dzīvespriecīgs ieraksts. Man vienmēr prieks ieraudzīt, ka esi kaut ko jaunu ierakstījusi. :)
Aija Elliņa teica…
Jā, patiesi krāsains un košs bija arī šis notikums! Paldies, Diāna un SiStro!