Baldonē un Riekstukalnā


Vakar bijām Baldonē. Mums tik ļoti mīļajā Baldonē, jo tur ir Lielais Šmits un Observatorija. Baldonē esam bijuši vairākkārt un esmu par to rakstījusi te un šeit.

Šogad Observatorija bija tikai garāmbraucot, bet, protams, ka piestājām.


Bijām ielūgti viesoties Riekstu kalnā, kas tagad, arī vasarā, sola izklaides. Nopērkot 15 euro biļeti, var baudīt to dažādos veidos, kurus pat grūti uzskaitīt- lēkāt milzu gumijās, šūpoties šūpolēs, kas iet teju pāri koku galotnēm, braukt ar tādu kā velosipēdu no skaista gleznaina kalna, pārvarēt šķēršļu joslu trīs dažādās grūtības pakāpēs (arī koku galotņu augstumā) utt. utt. Mazākie bērni var izklaidēties piepūšamās atrakcijās, vērot trušus un savādāk baudīt vasaru un svaigu gaisu.

Atceļā uzzinām, ka jau 2018.gadā ir atklāts Riekstu kalna skatu tornis. 




Tīmeklī lasām, ka 2018. gadā ir uzbūvēts 19,2 metrus augsts metāla tornis, no kura paveras unikāla Latvijas dabas un arī galvaspilsētas ainava ar Rīgas vēsturiskajiem torņiem un nozīmīgākajām augstceltnēm, kā arī Baldones un tuvāko novadu zaļiem pakalniem.  
To, ka Rīgu redz, varu apstiprināt.  Vējš pūš pamatīgi, bet skats paveras fantastisks. Jau agrāk esot Riekstu kalnā, prātoju- kas gan dzīvo šajā namiņā.... 


Rihards ir izbaudījis visas Riekstu kalnā pieejamās atrakcijas un secina, ka diena ir izdevusies! 


Atceļā staigājam pa Baldones centru un arī tas ir mainījies. Un jau kopš 2018.gada! 


Kā varam lasīt Baldones interneta vietnē: ''Ir īstenojusies skaista iecere Latvijas simtgadei un Baldones kūrvietai 220! (2018.gada) 13. maijs bija īpaša diena Baldones novadam, jo tika īstenota kāda sen lolota vēlme – atjaunota vēsturiskā skulptūra “Ķirzaciņa”, kas ir pēdējā no Ceriņu parka skulptūrām un ar kuras atklāšanu noslēdzas parka rekonstrukcija, kas tika aizsākta 2013. gadā.

Skulptūras autors ir mākslinieks, Baldones Mākslas skolas direktors Tālivaldis Muzikants. .....

Projekta kopējās izmaksas EUR 14785,33
Rietumu Bankas labdarības fonda finansējums EUR 13306,80''. 



Gribas jau apiet un neievērot bijušās kūrvietas ēkas, bet... tepat jau tās ir...



Un grūti aprakstīt, kādas emocijas raisa šī vieta... Visdrīzāk kaunu....

Lai nu kā, diena ir izdevusies, patīkamu atmiņu un jaunu iespaidu pilna.  Jauku vasaru,mīļie!


Komentāri

Māra teica…
Zemāk esošajā saitē iespējams veikt virtuālu pastaigu pa bijušo Baldones sanatorijas parku un pietuvinot izpētīt parku tādā stāvoklī, kāds tas ir pašlaik. Meklējiet ierakstus no 2020.gada 21.aprīļa un 2019.gada 30.marta, pie pēdējā atrodams arī neliels apraksts par sanatorijām:
http://realitymodels.northeurope.cloudapp.azure.com/rm/