Ciemos pie Lielā Šmita


Vakar atkal braucām lūkoties zvaigznēs. Uz Baldones pusi. Tur ir viena, manuprāt, ļoti maģiska vieta- Baldones observatorija, valsts nozīmes zinātnes objekts, 12 lielākā observatorija Eiropā. Vieta, kurā joprojām katru dienu notiek zinātne- tiek veikti pētījumi optiskajā diapazonā. 

Fotokolāža no iepriekšējās viesošanās Observatorijā

Baldones observatorijā atrodas 1966.gadā uzstādītais, Vācijā būvētais unikālais liela redzeslauka instruments Šmita teleskops.  Lielais Šmits ir Baltijā lielākais teleskops. Lai iztēlotos šī objekta lielumu, jāmin, ka tā galvenā spoguļa diametrs ir 120 cm un svars- 500 kg.  Ar Lielo Šmitu atklātas vairāk kā 350 agrāk nereģistrētas oglekļa zvaigznes, 70 novas un vairāk nekā 40 jaunās mazās planētas jeb asteroīdi, tostarp Zemei bīstamie. 




Visjaukākais ir tas, ka Observatorija ne tikai reāli darbojas zinātnes jomā, bet arī laipni gaida un uzņem apmeklētājus. Iepriekš jāpiezvana un jāsarunā ekskursijas laiku un - piedzīvojums var sākties! Mūs atraktīvajā kosmosa ceļojumā pavadīja gide Vija Eglīte. Paldies viņai gan par informācijas bagāto stāstījumu, gan iedrošināšanu pastāvēt uz naglu krēsla un novērtēt savu svaru uz Mēness! :)





Šeit par kosmosa klātbūtni liecināja viss, pat atkritumu apsaimniekotāja nosaukums ir SIA ''Marss'' :). 


Brauciet ciemos pie Lielā Šmita! Šeit ir iespēja ne tikai atpūsties un pieredzēt ko jaunu, bet arī parādīt bērniem, ka mūsu zemē kāds nodarbojas ar zinātni un pētniecību un cik tas patiesībā ir aizraujoši! 


Par pirmo mūsu ģimenes braucienu uz Lielo Šmitu lasiet šeit


Komentāri

Anonīms teica…
nu, vai nav ideāli pavadita brīvdiena, nākošreiz NOTEIKTI pievienosos
Irēna teica…
malači! Lieliska diena jums atkal bijusi.
Aija Elliņa teica…
Jā, Irēnīt, bija brīnišķīgi!