ceturtdiena, 2014. gada 31. jūlijs

Izglābtā!


Rakstīju iepriekš par zemeņu dobes nedienām. Nezinu, kādēļ ļāvu mošķim apēst visus zemeņu krūmus... pie pēdējā gan sadusmojos! Raku to ārā un nesu mājās uz balkona. Un re- vai nav skaisti!?



Ceru, ka līdz rudenim paspēsim sagaidīt vēl kādu ogu! :)


trešdiena, 2014. gada 30. jūlijs

Tamborēta hiperboliskā plakne...manā virtuvē :)


Gan jau esat Irēnas blogā redzējuši šo praktisko veidojumu virtuvei. Nu arī man tāds ir. Droši vien arī zināt, kāpēc tas saucās par hiperboliskās plaknes tamborējumu. Vairāk par idejas autori, jāsaka- asprātīgo matemātikas zinātņu doktori, asociēto profesori Kornvela universitātē Dainu Taimiņu lasiet te un šeit. Te  arī Latvijas Radio  raidījums ''Viena Rīga- daudz talantu''. 

Kā to lieto? Mazgā traukus. Maigi paberž, ne tā kā ar kādu metāla rīku, bet nenodarot postu traukam. Lūk- kopā ar Drogās pirkto ''amatabrāli''- 


Izmantotais materiāls- iepirkumu maisiņi. 
Papētiet hiperboliskās ģeometrijas likumus, tamborējot virtuves šrubīti! :) :) :) 



pirmdiena, 2014. gada 28. jūlijs

Pupiņu plācenīši


Cepot šos plācenīšus, var likt lietā gan dažādus pākšaugus, gan sierus, tāpat garšvielas pēc izvēles. Katrs var gatavot no mājās esošajiem produktiem un pēc savas garšas izjūtas. 

Tātad, receptes pamatā šoreiz-iepriekš izmērcētas un novārītas baltās pupiņas un turku zirņi. Abus samaļu gaļas maļamajā mašīnā (var sasmalcināt blenderī), piemaļu uzreiz klāt sīpolu un pāris ķiploka daiviņas (pēc izvēles). 

Pievienoju pašgatavotu mājas sieru. To taisīju pāris dienas atpakaļ no piena, kas pēc garšas vairs nelikās svaigs (bet nebija vēl saskābis). Pienu uzkarsē, pievieno nedaudz citrona sulas un notecina dubultās marles kārtās.  Citreiz, cepot šo plācenīšus, esmu likusi klāt rīvētu cieto sieru vai citu pēc jūsu izvēles. 

Pievienoju olu. Olu skaits atkarīgs no gatavojamās masas daudzuma. Jo vairāk zirņu, pupu, jo vairāk olas. Pieberu arī kādu ēdamkaroti auzu miltu. Visu labi samaisu, pievienoju sāli un citas garšvielas pēc izvēles (šajā reizē pa šķipsnai- kurkuma, kaltēts ingvers, čili). 

Cep eļļā, gī vai sviestā, sakarsētā pannā, pirms tam nedaudz apvārtot rīvmaizē. 

Ēd siltus vai aukstus. Var grilā sasildīt. Brīnišķīgi! 




trešdiena, 2014. gada 23. jūlijs

Soma sev


Viendien šuvu somas. Kaut kā paguru no tā visa, mazliet nogarlaikojos (nu pavisam nedaudz, uz kādām 5 minūtēm :) )... sanāca kļūda. Virsējo detaļu ar skaisto pasta zīmodziņu (vismaz es to kā tādu redzu) uzšuvu ar vīli uz labo pusi. Ko nu? Domāju, jāturpina šūt, gan jau kaut kas izveidosies. Sāku apšūt ar roku maliņas- ar sarkano diegu. Tad vēl kādu rakstiņu ar zaļo diegu. Tad nospriedu, ja nu veidojas  tāds kā bohostils, tad lai ir uz pilnu klapi. Atcerējos par sūnu zaļajām krellēm, šuvu tās arī klāt. 

Tā nu divus pilnus gadus pēc maisauduma somu šūšanas sākuma, esmu tikusi pie savas somas. Zinu, zinu, ja kaut ko darini, noteikti nepārtraukti jālieto savas lietas un visiem jāreklamē (vismaz tādu viedokli esmu dzirdējusi)... bet man tā nekad nav izdevies. Kurpnieks bez kurpēm. :)





svētdiena, 2014. gada 20. jūlijs

Zaļo zirnīšu zupa


Vasara! Es mīlu vasaru tieši garšas izjūtu dēļ. 

Recepte no Anjum Anand pavārgrāmatas ''Pareizs uzturs tavam ķermeņa tipam. Ajūrvēdas iedvesmota īpaši veselīga diēta''. Starp citu, ja nemaldos, šī grāmata šobrīd pieejama Zvaigznes veikalos ar atlaidi. 

Vajadzēs-

1) 1 ēdamkaroti gī vai parastā sviesta,
2) 1/2 ēdamkaroti kumīna sēklu,
3) 1 vidēji lielu nomizotu un sīki sakapātu sīpolu,
4) 3 lielas nomizotas un sakapātas ķiploka daiviņas,
5) 500 gr izlobītu zaļo zirnīšu,
5) sāli pēc garšas,
6) šķipsnu cukura,
7) 850 gr ūdens,
8) svaigas piparmētru lapas (daudzums pēc jūsu garšas izjūtas).

Daru tā-

Katliņā uzkarsēju sviestu, tajā ieberu kumīnu, sīpolus un ķiplokus. Nedaudz pasautēju. Pievienoju zirņus, ūdeni, sāli un cukuru. Kād sāk vārīties, uzlieku vāku un vāru minūtes 10-15, kamēr zirņi mīksti. 

Neņemu katlu no uguns, leju zupu blenderī un pievienoju piparmētru lapas. Sakuļu blenderī. Ieleju atpakaļ katlā, pagaršoju vai kas netrūkst. Viss, gatavs! 

Zinu, ka daudziem nepatīk piparmētru garša. Man arī nepatīk, ja tā ir šokolādes konfektē ar piparmētru pildījumu... bet dažos ēdienos tā ir tik dabīga un pašsaprotama, ka grūti tos iedomāties bez piparmētras, it sevišķi ja tā nāk tikko no dobes vai podiņa uz palodzes. 

Mmmm, vasaras garša! 




Svētdienā...



Jauku un laisku (vislabākajā nozīmē) dienu visiem! :)

piektdiena, 2014. gada 18. jūlijs

Šīsdienas ''Ievas veselībā''




Man patīk, ka nāk ciemiņi! Arī ja tie ir no žurnāla. Tad vienmēr ir iemesls apskatīties apkārt- kāda izskatās mana virtuve!? Ielūkoties pat visdziļākajos plauktos un pārdomāt ikdienas ēšanas paradumus un izmantotās receptes. :) 

Paldies Ilzei Klaperei un Jānim Kairim par vienu jauku pēcpusdienu, kurā viņi cītīgi strādāja, lai taptu šis rakstiņš :).


ceturtdiena, 2014. gada 17. jūlijs

Ilzei Lipskai speciāli :)

Ar lielu prieku vienmēr lasu blogu www.absolutsed.lv, apbrīnoju Ilzes enerģiju un iedvesmu visās jomās. Dažreiz Ilze arī iepazīstina mūs ar kādu derīgu rīku virtuvei. Kā piemēram šo

Bet vienreiz, kad izdomāju, ka man par katru cenu jāuztaisa  ''svaigēdāju (cukini) spageti'', kurus man ļoti kārojās, ienāca prātā doma, ka arī manā virtuvē ir viens rīks, ar kuru varētu izlīdzēties šajā jautājumā. Nopērkams Centrāltirgū, pie tirgotājiem, kas mūždien sarīvējuši uz galdiem kaudzēm burkānu, lai demonstrētu savu tirgojamo rīvju īpašības. Šo rīvi viņi dēvē par rīvi korejiešu burkānu rīvēšanai. Nu tad lūk- 


Rīvēts cukini-


Rīvēti burkāni-


Viss kopā. Bet tas nenozīmē, ka man negribas arī Ilzes ieteikto ''spēļmantiņu'' :). 


Olīveļļa, citrona sula un ķeltu jūras sāls pa virsu... nevaru iedomāties neko vienkāršāku un garšīgāku! :) 

Paldies, Ilze, par iedvesmošanu!


pirmdiena, 2014. gada 14. jūlijs

Kā es tiku pie īpaši gariem balkona tomātiem...

Neesmu ''sirdī dārzkope'', bet vienu dobi un pāris zaļumus uz balkona  gribās. Mani pirkumi dārza jomā ir spontāni un neapdomīgi, tādus varu atļauties, jo to apjomi ir ļoti mazi. Pa kādai sēklu paciņai gadā :). 

Reiz pavasarī veikalā ieraudzīju tik skaistu tomātu sēklas! Tie bija mazie tomātiņi un teju ķiršu brūnā krāsā, tumši, tumši. Uzreiz tādus gribēju. 

Iesēju sēkliņas, tās auga braši. Bet tad manī radās nelielas aizdomas... kad sameklēju sēklu paciņu, uz tās bija rakstīts- balkona šķirne, ĪPAŠI GARA... :) :) Un nebija melots! 


Es esmu pietiekoši gara, bet kā redzat, tomāti mani ir stipri pārauguši! :) :) 


Tagad vien  atliek sagaidīt to skaisto krāsu, kas mani piesaistīja uz tomātu sēklu paciņas. 






piektdiena, 2014. gada 11. jūlijs

Kļūsti par labās gribas uzņēmēju


Latvijā vēl pavisam nedaudz, bet tomēr ir dzirdēts par t.s. sociālajiem uzņēmumiem. Tādiem, kas risina sociālas problēmas ar biznesa instrumentu palīdzību, piem., daļa no uzņēmuma peļņas tiek novirzīta labdarības mērķiem.

Daudzi TV 3 skatītāji noteikti ir ievērojuši reklāmas, kurās cilvēki tiek aicināti kļūt par labās gribas uzņēmējiem. Interneta vietnes facebook.com lietotāji var šo reklāmu noskatīties šeit.  Par konkursu vairāk lasiet interneta vietnē www.labasgribasuznemejs.lv.

Kāpēc jums stāstu par visu šo? Jo šodien no rīta labdarības veikala Otrā elpa, kas arī ir t.s. sociālais uzņēmums, uzrunāta, kopā ar Sabīni Sīli-Eglīti viesojāmies MTG Latvija, lai pastāstītu darbiniekiem, kā darbojas sociāls uzņēmums un parādītu kā mēs veidojam rokdarbus, pārstrādājot dažādus materiālus un tirgojam veikalā, lai daļu nopelnītās naudas ziedotu dažādiem labdarības mērķiem. 

Laba iecere, lai izdodas! Uzņēmīgie un ideju pilnie ļaudis, izmēģiniet savu veiksmi!  

otrdiena, 2014. gada 8. jūlijs

Kāda neveiksme...

Vai atceraties, ka stāstīju par vēlmi izaudzēt dobē dažus mazo zemeņu krūmiņus? Vēl uztraucos, vai no sīkaļām- stādiņiem kas izaugs. Izauga gan un ļoti spēcīgi un braši! Bet, tagad dobē no tā vairs nav gandrīz nekā... 


No padsmit stādiņiem palikuši vien nieka 3. Un tā bēda ir pavisam vienkārša- zemenes stāds sāk izskatīties šāds- 


Viegli tam pieskaroties, tas paliek jūsu rokā, jo sakņu tam vairs nav- 


Nedaudz parušinoties zemē, jūs sastopat šādu te, labi paēdušu un noaugušu- 


tas ir maijvaboļu kāpurs un viņa delikatese ir zemeņu stādi! :( Tā, ka ja gribat zemē stādīt zemenes, pārliecinieties vai jums nav ēdelīgs ''kaimiņš'', mācieties no manām kļūdām. 

Nu ko, gatavojos nākamajai sezonai, zemenes man būs, par spīti šim resnajam draugam. Stādīšu uz balkona, kastē, podā, vienalga... Lūk, lai ir mērķis acu priekšā! :) 


Attēli no interneta.



sestdiena, 2014. gada 5. jūlijs

Oranžā krāsa- uzpildīta!


Es esmu kā tāds tintes printerītis, man ik pa laikam vajag uzpildīt krāsas. Oranžo varu atjaunot, vērojot flamingus :). Bet to jau visi šo blogu lasošie zina. 



Redzējām arī citus SMUKOS. 



Un jūs jau noteikti zināt to stāstu par nīlzirgu Funtiku? :) 







Rīgas Zoo- divi tūkstoši četrpadsmitajā. 


piektdiena, 2014. gada 4. jūlijs

Latvijas Zinātņu akadēmijas ēkas skatu laukumā


Šodien apskatījām Rīgu no augšas... 

Ej iekšā ēkā pa galveno ieeju, nopērc biļeti par 4 euro (tikai pieaugušajiem jāpērk biļete), brauc ar liftu 15 stāvā, 2 stāvus veic ar kājām un baudi citu realitāti! :) 













Par ēku vairāk informācijas var izlasīt šeit.

Atceļā- caur Spīķeriem, gar Daugavu uz Pārdaugavu, arī šis tas interesants. 

Meklē skaņas fokusa punktu Spīķeros! 



Nostājies uz dzeltenajām pēdām un runā! 


Otrs, pretējā pusē dzird tavu balsi kā caur skaļruni. 


Daugavas malā pavēro upi tieši zem tevis! 




Izej ārā! :)