Skābēti kāposti ar bietēm


Tik daudz kur lasīts par fermentētu jeb skābētu dārzeņu lomu mūsu, ziemeļnieku, veselības uzturēšanā. Noderīgu informācijas un arī receptes varam iegūt šeit un te!  Prātā palicis, kā bērnībā oma ar opi ēvelēja kāpostus un skābēja. Paralēli visai konservēšanai un ievārījumu vārīšanai... kas to visu toreiz apēda? 

Lai nu kā, arī tagad varam fermentēt dārzeņus... un taisīt tomātus želejā un ko tik vēl ne, bet mazākos apjomos, savai baudai un priekam- ģimenei vai tikai pašam sev! 

Vajadzēs-

1) aptuveni 1 kg kāpostu,
2) vienu lielu bieti,
sālījumam-
1) aptuveni litru ūdens,
2) nepilnas 2 ĒK sāls (sākumā uztaisīju sālījumu ar 1,5 l ūdens un 2 ēdamkarotēm sāls, kad pēc laika pagaršoju, likās stipri par maz sāls, bēru vēl... sākumā iesaku likt mazāk un tad piebērt, nekā pārsālīt),
3) pāris krustnagliņas,
4) čili piparus (kaltētus), melnos piparus, smaržīgos piparus, 
5) pāris lauru lapas,
6) ķiplokus, vairākas daiviņas.

Daru tā-

Sagriežu kāpostus, ne pārāk mazos gabaliņos. Bietes arī- lielās, plānās  šķēlēs. 

Gatavoju sālījumu- visas sastāvdaļas iejaucu ūdenī, to uzvāru. Pilnībā atdzesēju. 

Burkā kārtoju kāpostus, bietes, ķiplokus. Pārleju ar sālījumu. Tam jānosedz kāposti pilnībā. Pa virsu uzlieku citu, mazāku burciņu, piepildītu ar ūdeni, lai kalpo kā slogs. 

Fermentēju dienas trīs, tad pagaršoju, pievienoju sāli, ja nepieciešams. Aptuveni pēc 4-6 dienām process ir noslēdzies. Tad var likt kāpostus arī ledusskapī, uzglabāt ilgāku laiku. 

Ēdu tāpat, vai sagriežu smalkāk, pievienoju olīveļļu, varbūt nedaudz cukura, tad sanāk salāti... 

Lai labi fermentējas un garšo!  :) 


Komentāri

Irēna teica…
forši, vai Tavējiem garšo?