Cik sver jūsu bērnu somas?


Šodien ir pirmdiena. Un pēc mana bērna vārdiem, ''pirmdiena ir tā diena, kad ir tā šausmīgi smagā soma''. Bet ir jau arī smaga! Kā vēsta svaru rādītājs- bez pāris gramiem 5 kilogrami. 


Un ko mums šajā sakarā saka likumdošana? Lasām Ministru kabineta noteikumus Nr.610 ''Higiēnas prasības vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm'', kuros minēts, ka:

''... 7. Iestāde veicina iespēju izglītojamajiem glabāt ikdienā nepieciešamās lietas iestādē, lai netiktu pārsniegts izglītojamā somas piepildījuma svars, kas atbilst maksimālajām pārnēsājamo priekšmetu smaguma normām attiecīgajā vecuma grupā:

7.1. izglītojamajiem, kas ir jaunāki par 9 gadiem, — 2,5-3,5 kg;... ''.

Tātad, mana bērna soma ir par pusotru kilogramu smagāka, nekā norādīts noteikumos. Nekādas īpaši liekas mantas tajā neatradu, lego kluči un mīļotais lācītis nav paņemts līdzi, soma pati par sevi arī ir diezgan viegla, ir tikai sviestmaize un termokrūze ar tēju...


Un ko tālāk? Rakstīt skolas direktoram vēstuli? Vai varbūt sarakstīties ar Tiesībsargu Juri Jansonu? Izrādīt savu vecāka un pilsoņa stingro nostāju? :)))))

Eh, paņemu pusi no grāmatām savā somā un dodamies uz skolu... Būs jau vēl tikai trakāk...

Tādas man šorīt pārdomas sanāca.



Komentāri

Sarkanā Biete teica…
Mjāā, 5 kilo ir nudien pa smagu. Nezinu, ko Tev pat ieteikt...Manai lielajai meitai ir soma uz ritenīšiem, lai nav viss tas smagums uz pleciem jānes.
Aija Elliņa teica…
Ritenīši, manuprāt foršs un stilīgs risinājums. Ja manā skolas laikā kāds būtu līdz kam tādam aizdomājies, es laikam tikai tādas somas uz ritenīšiem lietotu, man patiktu :)
Unknown teica…
Manam mazajam puikam uz mājām ceļo tik mājas darbu burtnīcas un grāmatas. Lielajam gan ir smaga skolas soma, grāmatas ir tik ļoti biezas un smagas, jo vienā grāmatā uzreiz trīs gadu viela.
Ilze, cik es novēroju, tad meitenes ir tās, kas arī izmanto skolas somas uz ritenīšiem, zēni kaut kā nēe. Bet nu as tik mans novērojums.
Arta teica…
manā skolā to risināja tā, ka ieviesa skolēniem skapīšus, kur atstāt virsdrēbes un grāmatas - viens skapītis uz diviem skolēniem. bet, protams, tas nav risinājums, ko piemērot šajā gadījumā. varbūt ir iespēja atstāt kādu daļu grāmatu klases telpā?
Baiba teica…
Ja atstātu grāmatas skolā, tad mājās nevar pildīt mājas darbus...
Aija Elliņa teica…
Ir grāmatas un ir burtnīcas un vēl jau ir tās darba burtnīcas... un visas kopā veido zināmu svaru :), nezinu, kā manā bērnībā iztika bez darba burtnīcām... kaut kā iztika
Baiba teica…
bet tāpat bija smagi - arī mūsu bērnībā. Man pat liekas, ka grāmatu bija vairāk, jo tagad dažos priekšmetos darba burtnīcas aizstāj grāmatas (ētikā, soc.zin. piemēram grāmatu taču nav).
Aija Elliņa teica…
Baiba, protams, es atceros, kā es pa taisno no skolas ar visām skolas lietām, flautu un notīm mūzikas skolai un nezinu kādēļ, arī fizkultūras tērpu,braucu no skolas uz mūzikas skolu pa taisno... ārprāts, ja tagad tā atceras! :) bet nu tas gan nebija pirmajā klasē :)
Baiba teica…
Jā, man visvairāk palicis prātā, kā es ar slēpēm stūķējos iekšā 3.trolejbusā, lai brauktu uz Mežaparku. Tas gan bija drausmīgi. Pārpildīti trolejbusi, niknas kundzītes... ek, kas tagad bērniem nekait... ar mašīnu pievedu, i somu vēl panesu.
Aija Elliņa teica…
... nu jā, slēpes un trolejbuss ir atsevišķās tēmas vērti! :D... tāpat kā pārpildīts trolejbuss un skolēns kā tāds :))))
SiStro teica…
Mani pirmsklasniecei pirmdiena ir garākā nedēļas diena un tad soma tiešām smaga - arī dažas reizes pārbaudīju vai nav ko lieku ielikusi - nea. Svērusi gan to bagātību neesmu, intereses pēc būs japamēģina.

Nu ja - mēs bērnībā ar taču stiepām. Pati turpat piecus km katru dienu no skolas ar kājām gāju. Un kaimiņu bērni pat ar visiem papildus nesamajiem - kā treniņtērpu, regulāri vēl visus grāvjus un grāvīšus izlēkāja! :)))
Anna teica…
Šorīt nosvēru- 5.5 kg...lieka tikai grāmata, kas ielikta lasīšanai autobusā.
Aija Elliņa teica…
Nu re, ap tiem 5 kg viss grozās :)
Anonīms teica…
nu par to smago somu, varu pilnīgi pievienoties, pagājušo otrdien uzliku uz viena pleca, kamēr atstiepu biju pagalam pikususi, nabaga bērniņi, vai tad tiešām te nevar kaut ko iesākt
Man bija skolā soma ar ritenīšiem! Vienīgajai. Kā par mani smējās vecāko klašu skolēni! :D Kad es skrēju uz stundu, man kliedza: "Nenokavē lidmašīnu!", jo tiešām izskatījās pēc kofera un skrienošas pasažieres. :) Un to rokturi arī raustīja - viņš izbīdāms, kā īstam koferim, un kad somu nes uz muguras, visi gāja klāt un rāva to ārā :) Cerams, tagad viss ir mainījies un tādas somas ir daudziem. Manuprāt, galvenais ir sekot līdzi lai smagā mugursoma netiktu nēsāta uz viena pleca - tas man muguru sabeidza, mokos ar skoliozi. Man uz mājām bija jāiet caur Centrālstaciju, bija visu laiku bail, ka somu kāds attaisīs un nozags maku un telefonu, tāpēc pieradu nēsāt somu uz viena pleca, drošības pēc. Nožēloju ļoti.
Aija Elliņa teica…
Jā, skolā laikam atradīs jebkādu iemeslu, lai pasmietos... vienam par to, otram par citu. Man jau liekas ļoti stilīgas tās somas uz ritenīšiem!