Skaistie skati un krietni pabojātie nervi...



Vakar varēju baudīt savu mīļāko ''gadalaiku''- temperatūra ap nulli un nedaudz virs, saulains, tik daudz dzeltenās krāsas toņu un joprojām arī pietiekoši zaļā... Skaisti!


Bijām ikgadējā rudens ekskursijā. Šogad atkal Lietuvā. Kā pirmo apskatām Biržu cietoksni-muižu. 



Pils iekšpusē, kā parasti, manu interesi visvairāk saista tieši senatnes sadzīves priekšmeti un krāsnis-




Šīs lādes ar savu krāšņumu mani vienkārši apbur!





Pirmo reizi apmeklējām Rokišķu pilsmuižas ansambli. Tajā ir 19 ēkas un 28 ha liels parks, pilī saglabājušās autentiskas mēbeles, iekārtots muzejs, kurā aplūkojamas dažādas ekspozīcijas. Apskatāma arī koktēlnieka Leongina Šepkas unikālā un plašā ekspozīcija – daudzu gadu darba rezultāts. Interesanti, ka pils dīķī dzīvo melno gulbju pāris Lats un Lita, kurus Rokišķu pilsētai dāvinājusi sadraudzības pilsēta Cēsis.


Vietējais gids saistoši stāsta par pils vēsturi, tikai jārēķinās ar to, ka stāstījums ir krievu valodā un tiem, kam šī valoda piemirsusies vai vēl nav apgūta ir jālūdz talkā kādu, kas patulko.

                                             Attēls no interneta vietnes www.miestai.net

No pašas pilsētas atmiņā visvairāk paliekoša likās 1000 metrus garā aleja, ka savieno pili ar neogotiskā stilā celto Svētā Mateja baznīcu. Alejas centrā- bijušais tirgus laukums, tagad Brīvības laukums. Ir vērts izstaigāt šo ceļu.




Un vēl- lēnā un mierīgā pastaigā, kāda diemžēl mums netika piedāvāta, izstaigājiet galveno ielu, uz tās atrodas dzīvojamās mājas, kuru slēģi ir apgleznoti! Skaisti!

                                         Attēls no interneta vietnes www.miestai.net

Otrs lielākais objekts, kuru apmeklējām bija alus darītava ''Alus kelias''. Bet tā kā neesmu alus lietotāja un pazinēja, tad nespriedīšu ne par ekskursiju, ne degustāciju. Pēdējā gan noteikti patika visiem alus cienītājiem, jo notika 7 alus veidu degustācija. Bērni un tādi kā es varēja degustēt kvasu. :)


Un nu par pārdomām, kas palika pēc šis dienas. Es varbūt ieteiktu neplānot braucienus ar ''Skaisto skatu aģentūru''. Tā nepiedāvāja ne pusi no solītā- uzreiz pēc brauciena apmaksas, tiek no maršruta izņemta pilsēta Paņeveža. Braucot, tā arī nesagaidām  brokastis, jo aģentūra nav saskaņojusi mūsu ierašanos un solītā brokastu vieta vienkārši ir slēgta. Pastaigā pa 500 m garo koka tiltu pār Širvinta ezeram  nedodamies, jo ''neesot laika un vispār tas esot apledojis''. Programma Siera ceļš ar ražotnes ''Rokiški pienas'' apmeklējumu vispār netiek pieminēta, it kā nemaz nebūtu brauciena programmā iekļauta. Tā vietā ir neliela siera degustācija turpat Rokišķu pilī...  Rodas iespaids, kā neizpildīta ceļojuma programma un ārkārtīgi nervozs šoferis un neieinteresēta gide ir šīs firmas vizītkartes... Varbūt mums vienkārši nepaveicās...

Lai nu kā, brauciet uz Lietuvu un arī uz Rokišķiem, tur ir daudz ko redzēt!


Komentāri

RitaGri teica…
Ar saulaino laiku tev paveicās, arī pozitīvas emocijas, skaisti skati. Bet tūrisma kompānijas plāns šai ekskursijai varēja būt - caur baznīcu uz krogu. Redz, būtu tu alu iedzērusi, nervi nebūtu pabojāti, bet būtu tīri jautrā prātā. Bet ja nopietni, tad firmai - fui.
Bet Rokiškos ir būts jaunībā, privāti.
Pagājušās nedēļas sestdienā labs laiks, skaisti zelta rudens skati un interesanta ekskursija priecēja mani Kurzemes pusē. Plānotie objekti bija visi, jo pašu - kolēģu sastādīts maršruts. Vienīgi saule ar rietēšanu Jūrkalnē mūs nepagaidīja...
Aija Elliņa teica…
Rita, bet es te pāris sarunās sapratu, ka Latvijā nemaz tik saulains nav bijis, jeb es pārpratu!? Jo Lietuvā bija perfekts ''Zelta rudens'' :)
Jā, mēs citus gadus paši plānojām un viss izdevās, šogad gribējām kā labāk... sanāca kā sanāca :)
Sigita teica…
Man vakar sanāca "izbraukt cauri" Zelta rudenim:)It kā no Rīgas pavadīja austošas saules stari, taču, kā tauta runā, tomēr diena šai pusē bijusi apmākusies un apmākusies tā bija arī manā galapunktā, bet, ripinoties pa Daugavpils šoseju, saule tik tīkami sildīja un zelts koku lapās mirdzēja:)
Par tādu ekskursiju, kurā nepiepildās solījumi, es būtu ļoti nikna, un šādu aģentūru varētu saukt par skaisto melu aģentūru:D
SiStro teica…
Paldies! Tu man atsauci atmiņā pagājuša gada braucienu uz Lietuvu un tur redzētās skaistās koka mājiņas.
Par servisu - braucu ar citu firmu, bet scenārijs bija ļoti līdzīgs - sākot ar parastu autobusu solītā tūristu klases vietā - šajās 3 dienās bija 30+ grādi, gaisa nebija un dažs labs līdz galam ar mums kopā nenokļuva - vien caur ātro palīdzību un saviem tuviniekiem, kuri atbrauca pakaļ. Arī daļa ekskursijas notika trakā steigā - Viļņas Vecpilsētas apskate notika caur autobusa logu Ginesa rekordu cienīgā ātrumā - cik nu ātri varēja atļauties braukt.
Turpertī lietuvieši bija ļoti laipni, atsaucīgi un piedāvāja interesantus apskates objektus.
Lai paliek labākās atmiņas!
Aija Elliņa teica…
Jā, par lietuviešu puses darbu patiešām vislabākās atsauksmes! Visur laipni, atsaucīgi un viesmīlīgi!

Jā, es ļoti nožēloju, ka tuvāk nevarējām apskatīt tos apgleznotos slēģus, fantastisks skats, katra mājiņa uzreiz savādāka!

Ārprāts, pat ar ātro palīdzību... Nu mums atkal tualete bija autobusā ar piekaramo atslēgu un kad kāds palūdza apstāties uz izlaist ārā, tam viņam adresēja komentāru- ja nevarot 60 km izturēt, tad vajagot iet pie ārsta... es uzskatu, ka tas vispār ir nonsenss. Klientam šitādus tekstus adresēt...
Anonīms teica…
paldies par kārtējās ekskursijas izsmelošo aprakstu, arī tas ko te redzu ir bezgala skaisti un aizraujoši, ekskursijas organizetājus uz - BEZ TABU, lai visi zina