Foršmaks

 
Šo, no siļķes gatavoto uzkodu ēdienu, kas mazliet atgādina pastēti,  tīmeklī var atrast daudz un dažādās variācijās. Dažās recepšu vietnēs  to dēvē par tipisku padomjlaika uzkodu. Manā bērnībā ģimenē tādu negatavoja, tādēļ man nav nekādu šī laika  atmiņu. Lai nu kā- nepretendējot uz autentiskumu, te- mana recepte!
 
Vajadzēs-
 
1) pāris sālītas siļķes (pērku tādas, uz kuru iepakojuma rakstīts Treknās Atlantijas siļķes, ražotāji- dāžādi),
2) skābenu ābolu,
3) sīpolu, ķiploku (pēc garšas),
4) pāris baltmaizes šķēles, pirms tam izmērcētas pienā (man- pašcepta bezglutēna maize),
5) dilles, pētersīļus, melnos maltos piparus (pēc garšas),
6) sviestu (puspaciņa?).
 
Daru tā-
 
Iztīru siļķes- atbrīvoju tās no asakām, ādas. Ja ir ļoti sāļas, mazliet nomērcēju (arī varianti dažādi redzēti- pienā, melnajā tējā... ).
 
Visas sastāvdaļas, notīrītas, sagrieztas, izņemot sviestu,  samaļu gaļas maļamajā mašīnā (vai arī smalcinātājos, blenderos, ko nu kurš lieto). Pievienoju sviestu, samaisu, pagaršoju. Pievienoju klāt to, kā trūkst... Ja nekas netrūkst, tad ēdiens gatavs!
 
Var ēst uz maizītes, es ēdu ar skaidiņās sarīvētiem un saceptiem kartupeļiem un nedaudz krējuma.
 
Lai labi garšo!
 
 
 
 
 
 

Komentāri

Anonīms teica…
tas ir labais, es gan atceros, ka bērnībā mamma tadu taisīja, man pat liekās vai tas nebija ebreju ēdiens? Kā parējiem gimenes locekliem?
Irēna teica…
ko tas nosaukums nozīmē? nebiju dzirdējusi..