Koša soma košai vasarai

Pēc neilgas interneta pazušanas kaut kur izplatījumā vai mākoņos vai tīmekļa biezokņos, esmu atpakaļ.

Kapēc es šuju somas? Es nezinu, laikam tā ir jauna apsēstība! Dažreiz, kad ziemas vakaros esmu skatījusies kādus seriālus (piem., Lūpukrāsu pavēlnieces), vienmēr ievēroju seriāla varoņu lielās un skaistās somas- nevis šalles vai kurpes, bet tieši somas! Un vai mēs sliktākas par Holivudas zvaigznēm? Arī varam iegūt krāšņas somas un staigāt laimīgas :).

Šoreiz pastāstīšu, kā uzšūt somu, no kuras piegrieztnes tad arī viss aizsākās. Tā tika publicēta kādā žurnāla Ievas Māja 2010. gada pavasara numurā un tās autore bija Agate Vaseviča. Pirmo somu uzšuvu bez tālākiem nodomiem, bet, ja ir labi draugi, kas atbalsta un līdzjutēji, kas uzmundrina... Tad sāka tapt aizvien vairāk un vairāk somas un tās jau bija pašas izdomātas un izlolotas, mācoties no savām kļūdām un izmēģinot ko jaunu.

Vajadzēs-

1) dekoratīvu audumu,
2) šujmašīnu,
3) sinteponu,
4) līmaudumu,
5) audumu oderei,
6) pērlītes, fliterus u.c. rotāšanai,
7) diegus,
8) šķēres, kniepadatas,
9) rāvējslēdzēju.

DARU TĀ

Tā kā šoreiz soma būs nedaudz greznāka un ir paredzēts izrotāt uz auduma esošās rozes ar pērlītēm, tad daru to pirmām kārtām.


Tad ņemu iepriekš uz papīra uzzīmēto piegrieztni un novietoju uz auduma tā, lai izšūtā roze būtu priekšpuses detaļas centrā.

Novietoju uz auduma arī somas aizmugures detaļu. Izgriežu abas detaļas, atstājos apmēram 1 cm vīļu tiesu.

Somas šūšanu sāku ar ieloču iešūšanu. Tad izgriežu apmēram 5 cm platu un attiecīga garuma detaļu, kas kalpos par somas sānu un dibena daļu un sašuju to kopā ar somas priekšpuses un aizmugures detaļām.

Tad izgriežu 4 vienādas detaļas- somas augšpusei no labās un kreisās puses. Tām pielīmēju līmaudumu. Piešuju priekšpuses un aizmugures detaļām.

Uzšuju rokturus. Tiem vidū ielieku attiecīga lieluma sintapona detaļu, lai ērtāk nēsāt somu, ja ielikšu tajā ko smagu. Piešuju tos pie somas.

Atliek uzšūt oderi, piešūt tai sinteponu- nostepēt, piešūt pāris kabatiņas.

Šoreiz soma ir ar rāvējslēdzēju. To piešujam starp oderes un somas augšpuses detaļām.


Somas oderes sānu daļā neaizmirstam atstāt neaizšūtu vīli, lai varam gatavu somu apgriezt uz labo pusi. Oderē, kas ir izgriezta un kreiso pusi, ievietojam somu un sašujam kopā, izgriežam uz labo pusi un aizšujam atstāto vaļējo vīli.

Soma ir gatava. Audumus parasti iegādājos veikalā Abakhan. Noder arī majās, skapja plauktos, aizmirsti audumu atgriezumi, jo šādas somas uzšūšanai nevajag daudz, apmēram 50 cm auduma.

Visas somas var apskatīt šeit- http://picasaweb.google.lv/AijaEllina/Somas#

Komentāri

Unknown teica…
nu Aijuk, kad tu to paspēj! Malacītis, super soma , citu vārdu nav!!!!!
Elīna teica…
ļoti iepatikās somiņas, tādas romantiskas un sievišķīgas!!! Taisni vai gribas uzreiz ķerties klāt pie šūšanas un kaut ko tādu uzdarināt.
Noteikti kādu dienu to izdarīšu!:)
Aija Elliņa teica…
Noteikti, Elīna! somu šūšana ir viena patīkama nodarbība- radoša un jauka! UN rezultātā iegūsti tādu somu, kāda nav nevienam.
Unknown teica…
Ļoti smuka soma, Aija a no kurienes tu ņem piegrieztnes somām?
Aija Elliņa teica…
Paldies, Solle! :) Zini, ir tā, ka savas pirmās somas piegrieztni es ņēmu no ''Ievas mājas'', vienas mazas somiņas piegreiztni novilku no interneta, bet visas nākamās... faktiski zīmēju pati. Apmēram izdomāju, kādu gribu formu, cik lielu, uzzīmēju pamata detaļu, un tad sākas darbs fantāzijai- kur noapaļot maliņu, kur ielikt faltīti, kur savilkumu... nu kaut kā tā! :) galvenais, nebaidīties eksperimentēt!