Par vārdu


Sirsnīgi sveicieni  manām vārdamāsām Aijām šajos pavasara svētkos! Paldies visiem, kas šo dienu man padarīja īpašu, visiem sveicējiem- sociālajos tīkos, īsziņās, zvanos, no darba vai no kūrorta... PALDIES! 

Nevaru teikt, ka man būtu kādas īpašas attiecības ar savu vārdu. Bērnībā zināju, ka mani tā sauc, bet mani nemocīja ne nepatika, ne īpaša patikšana pret šo vārdu... Laikam pirmo reizi, kad uz to paskatījos it kā no malas bija reize, kad ar sieviešu vokālo ansambli ''Nianse'' biju Vācijā un pēckoncerta pasākumā kāds vietējais vaicāja, ko nozīmē mūsu, dziedātāju vārdi un mana ansambļa biedrene muzikoloģe Karina Bērziņa viņam angļu valodā teica: '' 'Aija'- tas ir pirmais vārds latviešu tautas šūpuļdziesmā...'' Atceros, kā es toreiz teju apjuku no tik poētiska mana vārda skaidrojuma. 

Arī otra spilgta reize, kas man palikusi atmiņā ir dīvainā kārtā saistīta ar šo pašu ansambli. ''Niansei'' bija jubilejas koncerts un lai tas nekļūtu pārāk stīvs un vienmuļš, tika uzaicināts nu jau aizsaulē esošais teātra kritiķis Gunnars Treimanis, lai pauzēs starp priekšnesumiem, pastāstītu par mūsu vārdiem. Un tad es pirmo reizi dzirdēju nu jau diezgan populāro 'Aiju' raksturojumu: ''...Dīvaini, ka Jāņa Jaunsudrabiņa tēlotā Aija ir reta parādība dzīvē vērotam pamattipam. Aija ir praktiskuma, neatlaidības, precizitātes un veiklības apvienojums...''  Tāds raksturojums man, protams, patika! :) 

Vēlreiz paldies mīļie un- Priecīgi!!!  

Komentāri

Sigita teica…
Ja man tā ātri kaut kas jāpasaka par Aijām, tad zinu četras un viņas visas ir skolotājas! Vai arī ieņem kādu citu amatu izglītības iestādēs. :)
Sigita teica…
Un vēl - viņām visām ir kāds talants: dziedāšana, instrumentu spēlēšana, dejošana, rokdarbi. :)
RitaGri teica…
Sveicieni vēl vienai Aijai - tev manu radu un draugu lokā! G.Treimaņa raksturojums laikam gan tieši par tevi!
Anonīms teica…
vārds ir skaists un melodisks un arī vārdiņa skaidrojums pilnībā atbilst tavai personībai, to vareja noverot jau no agras bērnības, ka tu būsi lietaskoks. Mēs ar tevi lepojamies.