Dažas pārdomas...


Vakar aizvakar, kārtojot savu veikaliņa (aijaslietubode.blogspot.com) virtuālos plauktus, domāju par tēmu, kā cilvēki uztver domu, ka kāda lieta ir reciklēta vai pāršūta, pārstrādāta?  Skaidrs, ka mēs, blogeres, priecājamies viena par otras dažādi pārtaisītām lietām, tādām, kam piešķirta otra dzīve. Domāju, ka neviena no mums nešaubās, ka jāsaudzē daba, ka bērniem jāsaglabā tīrāka planēta, nekā mēs esam dzīvojušas... vai tas maz iespējams? 

Bet es šoreiz domāju par lietām, ko cenšamies pārdot. Vai pircējs, kāds cilvēks ''no malas'' saprot šīs idejas? Vai mums jācenšas skaidrot, lai viņš saprastu? Vai redzot uzrakstu- no veca jauns- pircējs saprot, ka tas nav vis pāršūts no kaut kā veca, nolietota, bet no labas lietas, kas nevienam nebija noderīga? Vai mēs varam lepoties kā somi, ka jau pārstrādājam lietas jeb, ja gribam kādu darbu pārdot, labāk par to vispār neminēt... 

Tādas pārdomas man šajā pelēkajā rītā! :) 



Komentāri

Diāna teica…
Ļoti labs jautājums. Es gandrīz noteikti nepirktu neko reciklētu. Daļēji tāpēc, ka nezinu, cik izturīgs būs izstrādājums, daļēji tāpēc, ka man diez ko nepatīk lietotas mantas (trauma pēc ilggadīgas piespiedu iepirkšanās humpalās), un treškārt tāpēc, ka reciklēt protu es pati - un es ļoti reti pērku to, ko varu uztaisīt pati.
Man šķiet, arī ārzemēs šī problēma ir gana apzināta, jo radušies visādi atvasinājumi vārdam "recycling" - nu jau biežāk var redzēt gan "upcycling" (no veca vai nederīga jauns - labāks), downcycling (no nolietota - jauns, sliktāks, piemēram, papīra un plastmasas pārstrāde), precycling (pārstrādes novēršana, izvēloties ilgāk kalpojošas lietas, auduma maisiņus u.c.), un pati pārstrāde. Ja, kaut ko šujot, izmantoti auduma atgriezumi vai gabaliņi no nenodeldētām, kvalitatīvām drēbēm, mani tas neatturētu no pirkšanas, bet es to negribētu zināt, jo es tik ļoti reti pērku kaut ko jaunu, ka man pati svarīgākā ir kvalitāte un kalpošanas ilgums. Ja es preci redzētu gadatirgū un varētu aptaustīt un apskatīt, un pārliecināties par kvalitāti, reciklēšanas fakts būtu pluss. Ja es to pirktu internetā, kur nevarētu skaidri novērtēt, cik labi man viss kalpos, man vajadzētu papildu paskaidrojumu, ka visi materiāli ir kvalitatīvi un nenodeldēti.
Bet, kā jau teicu, es neesmu nekāds kritērijs, jo es vispār nepirktu neko, kas man nebūtu absolūti vajadzīgs un ko varētu pagatavot pati. :)
Aija Elliņa teica…
Paldies par viedokli un terminu skaidrojumu! :)
Irēna teica…
Nav jau visiem jāsaprot, vai ne? Kas domā par dabu un bērnu nākotni nopietni, tas saprot, pat ja nepērk...Ne tikai somi , arī amerikāņi, austrālieši, nīderlandieši un noteikti daudzi citi arī ... vakar atradu recycle market-austrāliešu blogu-veikalu šādām lietām/ man šķiet, ka šī nodarbe arī atraisa cilvēkā radošumu, kas ir TIK ļoti nepieciešams mūsdienās..
Man arī ļoti patika šāda lietajeb moto-
REFUSE,REUSE,REMAKE.REDUCE,RECYCLE
Ta jau ir, patiesībā vajag sākt ar to, ka atsakāmies no daudzām tiešām ne pārāk nepieciešamām lietām, lietojam ko iespējams otrreiz, pārtaisam, samazinām (iepirkumus, ...)un tad tikai pārstrādājam ..
bet Reciklēts ir kolosāls vārds tieši ar šo daudznozīmību- Re,cik lēts!
(Liin) teica…
Atbildot Irēnai- nu nemaz tik lēts tas reciklētais darbiņš nav. :)) Tā kā to saukli- Re-cik-lēts, var attiecināt uz to lietu, ko esi pārveidojis savai lietošanai, jo mazas izmaksas. Par pirkšanu- es nepirktu, arguments tāds pats kā Diānai, bet es lietoju reciklētas lietas...un tikai tās, ko pati esmu pārtaisījusi.
dace teica…
Es arī daudz jo daudz reizes esmu par to un citu domājusi. Saudzēt dabu un dod bērnam to labāko tomēr galīgi neiet kopā ar piemēram jaunu zīdaiņu/bērnu drēbīšu pirkšanu (ja vien tās nav no ekoloģiskas kokvilnas ar ekoloģiskām krāsām krāsotas) jo sen jau zināms ka kokvilnu audzē aptuveni 2,4% no zemeslodes audzējamās platības, bet tai patēŗē 11% ķīmijas (insekticīdus un pesticīdus, krāsvielas). Tas manuprāt ir tīšs noziegums pret mazu zīdainīti viņam uzģērbt tādas drēbes. Nerunājot nemaz par parastajiem jeb mūsu ģimenē sauktajiem indes autiņiem, kuri vēl piesārņos dabu paaudžu paaudzēs, ilgi pēc tam kad konkrētais bērns būs beidzis lietot autiņus.
Tāpat arī tās ntās Ķīnā ražotās plastmasas rotaļlietas. Nu kā var ienākt cilvēkiem prātā dāvināt bērnam tādas, ja ir lieliskas alternatīvas piemēram grāmatas vai Zeķuduksis ;)
Pēc manām domām nevar arī cilvēks saukties dabas draugs un mēģināt maziņāt kaitējumu uz vidi ja nav veģetārietis (ha ha, te runā viens kam ir 2 kaķi neveģetārieši ;)) Jo gaļas audzēšana kopā ar ķīmiju industriju ir pašas lielākās ekoloģisko, ekonomisko, sociālo, un veselības katastrofu veicinātājas.
Un nē, parasti cilvēki neaizdomājas, dažs labs nešķiro atkritumus pat ja viņam atkritumu šķirotava ir 20m no mājām. Pērk jaunu mobilo telefonu/platekrāna TV/ datoru katru gadu. Lai ar kā necenšamies izvairīties no ķīmiju lietošanas savā dzīvē, mūsu asinīs ir ķīmijas kokteilis, kurš traucēs ekosistēmas veslību vēl tūkstošiem gadu.
Bet, ja mēs paši daram kā mūsu sirdsapziņa saka, tad vismaz varam dzīvot apziņu, ka konkrēti es esmu darījis visu ko varēju, spēju lai mazinātu ļaunumu. Piemēram ar Irēnas pieminēto REFUSE,REUSE,REMAKE.REDUCE,RECYCLE
Āmen :D :D
Aija teica…
Ļoti labi, Aiju, ka aizsāki šo tēmu. Es pirktu reciklētu, bet tikai tad, ja tas būtu aptaustāms, internetā noteikti ne, jo es neiepērkos internetā vispār.
Bet, manuprāt, svarīgi, ir popularizēt reciklēšanu, mudinot sievietes ar to nodarboties. Jo pret pašas reciklētām lietām, šķiet, nevienai nebūtu pretenziju. Taču lielākoties mēs (vismaz es noteikti), pirms izmest kaut ko mēslainē, nemaz nepamanām, neiedomājamies, ka konkrētā lieta vai apģērba gabals var dzīvot vēl otru un varbūt pat trešo dzīvi.
Anonīms teica…
protams , ka sōbrīd ļoti reti kāds iedomājās par šo problēmu, vajadzīgs intensīvs darbs, lai apgaismotu cilvēku prātus.
Daiga teica…
Man uz šo radās tādas pārdomas:
* es esmu pieradusi, ka veikalā ir jauna prece, nelietota;
* humpalas (kur reāli ir kas lietots un ar ko arī asociējas vārds recycling) ir kas, lai arī ne gluži apkaunojošs, bet zem kategorijas - man šis būs pa kabatai (plusus audumu kvalitātei un pieejamībai par saprātīgu cenu nemaz neiztērzēšu, runa par citu)
* ja parādītos lapa, kurā augtu reciklētu drēbju, mantu klāsts par tiešām saprātīgām cenām, tad es tur arī iepirktos, ja man vajadzētu ko specifisku vai oriģinālu, kaut arī pēc dabas esmu čamdāmais tips - pirms nopērku, noteiktu, apčamdu :)
* VĒL, ja man būtu vajadzīgs priekšautiņš, šo smuko - dizainēto es pirktu, jo var redzēt labu auduma kvalitāti un, ka tas nav novalkāts.
* ā, un šo reciklēšanu es personīgi uztveru, kā jaunas ēras sākšanos, man šķiet Latvijā šī virzība ir tikai aizsākusies (un Irēna no Re-darbi manā uztverē ir kā baravadonis bloglandijas teritorijā; šis ir labā nozīmē teikts!)
Būšu atklāta.Es noteikti nepirktu reciklētas lietas!Tam ir vairāki iemesli.Esmu ārkārtīgi piekasīga,prasīga un vel nezkāda...:DD Un galu galā gaumes ir tik dažādas.Man nepatiktu,ka,piemēram,man pie gultas būtu paklājiņš,kurš pirms tam bijis,piemēram,džinsu bikses kādam nezināmam cilvēkam.Kā arī pilnīgi skaidri zinu,ka nedotu mazajiem bērniem spēlēties ar rotaļlietām,kuras pagatavotas no sveša cilvēka apģērbiem,vēl jo ļaunāk no humpalīšu atradumiem(kaut es neesmu to noliedzēja) Cita lieta,ja tas viss nācis no kāda labi zināma cilvēka!Nu tie divi piemēri,kas uzreiz ienāca prātā!
Un kā jau te kādā komentārā tika minēts ,arī es negādāju lietas(ja runa par reciklētām),ja zinu,ka pati varu ko tādu uzmeistarot un piedevām pa savai gaumei!;)
Bet kā jau minēju gaumes(izjūtas) ir teju vai tik daudz,cik cilvēku!un kas nav pieņemams vai nepatīk vienam,noteikti patiks un būs pieņemas kādam citam!:)
Mazliet izplūdu pārdomās...:))
Lai Tev jauka un silta nedēļas nogale!
Aija Elliņa teica…
Paldies, manas mīļās, kāds prieks, ka neesmu šajās pārdomās viena!
Un man visi viedokļi ir interesanti un es tos cienu (domāju, ka radikāļi te neapgrozās :D )!
Irēna teica…
Daiga, PALDIES par šo vārdu! No sirds pasmējos un nopriecājos,,, Jā, es savā ziņā to uztveru kā vienu no savas pašreizējās dzīves uzdevumiem..(varbūt tāpēc, ka esmu jau vecmāmiņa un bieži domāju, kāda ir šī pasaule, kurā mēs audzinām savus bērnus un mazbērnus un vai mēs spējam nenogalināt viņos daudzas labas īpašības, bet attīstām tās vēl vairāk? manuprāt, cilvēks , kas iesaistās šais "reciklēšanas "procesos kļūst atbildīgāks un PATIEŠĀM cenšas kaut ko darīt vides labā..Un tas re-cik-lēti nav pārspīlēts, ja ieiesiet šādos ārzemju veikalos...tad redzēsiet-re-cik-dārgi (pat pie viņu algām!) , bet tur tas skaitās moderni un atbildīgi pirkt un lietot tādas lietas... nu es varētu daudz runāt par šo tēmu, bet ir labi, ka mums katrai ir savs viedoklis un mēs to neuzpiežam otram, bet runājam par šo tēmu... bet galvenais jau ir neaizmirst par bērniem-lai viņi izaug atbildīgāki par mums un vismaz mēģina glābt šo pasauli.. ja nu kāda domā, ka es pārspīlēju, tad atliek vien noskatīties dažas dokumentālās filmas par okeāna iemītniekiem un tml...Saulainu dienu!!
Anonīms teica…
Man skiet, ka sobrid LV cilveki domu par parstradatam lietam uztver neka. Blogu rakstitaji un lasitaji ir atseviska kategorija. Parejie, ta teikt, apskatas (tirgos, interneta veikalos utt.) un 'smelas iedvesmu', proti, nospriez - kadel japerk, ja pats var uztaisit. Savukart tie laudis, kuri, visticamak, nekad neko pasi netaisis, skatas diezgan skibi uz lietotam lietam (mans berns zeles rotalu grabuli, kas bijis kaimina cimds?!nemuzam).
Savukart, ja prece ir interesanta un forsa, un to forsi 'nomarkete' - pastasta, izglito, kapec gan lai tautai tas neiepatiktos?
andrasballe teica…
Šo komentāru ir noņēmis autors.
andrasballe teica…
Interesanta tēma, Aija. :)
Ja runājam par reciklētām lietām, kas saistītas ar drēbēm, tad esmu par reciklēšanu, bet tikai savas mājas robežās un tikai ar lietām, kad pati kaut ko no kaut kā sava pārveidoju vai apdeitoju. Veikalos nekad neko tādu nepērku un sliecos domāt, ka nepirkšu, jo lai kā man uzrunātu ideja par dabas saudzēšanu, ideja par kaut kādu interjera priekšmetu, drēbju vai citu lietu pirkšanu, kuri tapuši no man nezināmas izcelsmes lietotām drēbēm man tomēr liekas nepieņemami. Tāpat esmu pret rotaļlietām bērniem, kas tapušas no lietotām drēbēm. Pret esmu galvenokārt tāpēc, ka man, līdzīgi kā jau šeit minētā domā, ir šaubas par šo lietu kvalitāti un, kas arī galvenais, cik tās ir tīras, ar ko mazgātas, utt. Šādas mantas nepirku nedz internetā, nedz klātienē. Cita lieta ir ar priekšmetiem, kuru sastāvā ir kaut kas reciklēts, bet pati pamata lieta tā nav, piemēram, munio candela sveces, utt.
Blogos redzamās idejas par reciklēšanu vairāk apskatu kā iedvesmu – cik daudz un dažādos veidos var izdomāt kaut ko jaunu, utt.., šad tad pa kādai idejai aizņemos. Dzirdot par kaut ko, kas nosaukts kā reciklēts, utt.. gandrīz vienmēr aizdomājos vai es pati varētu to uztaisīt. Nenoliegšu, ka ne visas reciklētās idejas vienmēr saprotu, bet nu tas ir mans absolūti subjektīvais viedoklis un, iespējams, tāpēc vnk ka ikdienā tādas lietas neizmantoju, utt.
Savukārt attiecībā uz vārda reciklēts apspēlēšanu ideja par re-cik-lēts man liekas jauka, tomēr piekrītu te minētajam, ka ne tuvu viss, kas šādi tiek pasniegts patiešām ir lēts. Te jau gan, protams, katram atkal savs – ko kurš saprot ar lēts.. Otrs – mani nereti neuzrunā doma par to, ka kaut kas ir lēts, jo tas reizēm ir sinonīms vārdam nekvalitatīvs, utt.. kas jau atkal savukārt sasaucas ar iepriekš minēto – cik kvalitatīvas ir šādas reciklētas lietas.
Traki gari laikam sanāca, bet visbeidzot domājot par dabas saudzēšanu, utt.. pati visnotaļ neslīkstu drēbju kalnos, kā arī ļoti piedomāju pie kosmētikas, sadzīves ķīmijas, pārtikas, utt., kuru lietoju – no kā tā tapusi, kas tās sastāvā, utt..
Inese teica…
tiešām ļoti runātīgs temats :)
Teikšu kā ir, man liekas, ka reciklēto lietu tirdzniecība pie mums vēl ir tikai nākotne (cik tuva vai tāla tā ir, sliecos domāt, ka tas ir jūsu (Tavās un Irēnas) rokās, jo ļoti gaidu, kad jūs nodibināsiet biedrību un kad šī kustība sāks virzīties Somijas līmeņa virzienā :D)
Pašai ar reciklētajām lietām ir sava priekšvēsture, kuras dēļ ir zināmi aizspriedumi saglabājušies, bet es ar tiem cīnos :) Tā, piemēram, kopš agras jaunības (arī bērnībā) bieži biju spiesta iztikt ar to, kas ir pieejams un no tā kaut ko pārveidot, pārtaisīt - kas bez šaubām ir attīstījis manu radošo domāšanu un nācis tikai par labu. Bet tolaik man tas likās kas tāds, ko citiem nevar rādīt, nedrīkst atzīties, no kā tas tapis u.t.t.
Tāpēc kādu laiku, kopš varu atļauties sev nopirkt, ko vēlos, reciklēšanu (pat nezināju, ka to tā sauc :D) biju ielikusi kategorijā "nesavietojams ar manu pašreizējo dzīvi", jo tas man asociējās ar kauna sajūtu, ka kaut kas tiek pagatavots ne no jauniem un dārgiem materiāliem...
Kopš blogpasaules iepazīšanas uz to sāku skatīties no jauna ar citu skatījumu - kā vides saudzēšanas ideju. Un te lielumlielais paldies Lainei, Irēnai un Tev.
Par pirkšanu - ir lietas, ko es noteikti gribētu pirkt, bet tās, protams, ir tās lietas, ko es pati nevaru pagatavot (piemēram, šādi brīnumi: http://www.etsy.com/shop/katwise) un jā, man ir svarīgi aptaustīt, tāpēc vēlreiz uzsveru - jūsu biedrība ar vietu, kur aiziet, apčamdīt te būtu ļoti pat vajadzīga (nu tā kā tagad Otrā Elpa).
Par citu attieksmi pret pirkšanu te jau krietni daudz sarakstīts - man gan ir pretējs viedoklis par kvalitāti - ja lieta ir bijusi piemērota otrreizējai pārstrādei, tātad tā ir pietiekoši kvalitatīva un izturējusi savu pirmo dzīvi, izturēs arī otro. Materiāli un apģērbi humpalās neapšaubāmi ir pierādījuši stipri augstāku kvalitāti, nekā varam nopirkt veikalā gatavu, jaunu (kur nereti jau veikala plauktā ir ar atirušām malām, nekvalitatīvām vīlēm u.t.t).
Inese teica…
aizmirsu piebilst par Tavu jautājumu - jā, noteikti ir jāskaidro un jāstāsta par reciklēšanas ideju, par materiālu tīrību, kvalitāti, piemērotību pārstrādei. Tev noteikti no Somijas brauciena ir kādi pamatojumi un argumenti, kas te mūsu šūpuļa stadijā ir absolūti nepieciešami...
Madara teica…
Tēma, kas tieši man tagad ir aktuāla. Un izlasot pirmā komentārā pirko teikumu, gandrīz paģību (piedo Diāna), bet uzreiz nodomāju - tā ar visu savu veikalu un tā ideju, ko taisos popularizēt ir galīgi auzās. sēdēšu reciklēšu šūšu un neviens man neko nepirks. Bet palasot cik tomēr cilvēkiem ir dažāda nostāja un domas - tad jau laikam nebūs tik bēdīgi kā izklausās.
Man patīk reciklētas lietas, atbalstu un pat pirktu, ja pati protams nespētu ko tādu pagatavot :)) (laikam katras blogeres rokdarbnieces doma :D).
Kaut kad, nu jau pasen, redzēju vides faktu vienu raidījumu, kur kādā skandināvijas valstī bija vesela fima nodibinājusies, kas popularizēja otreizējo pārstrādi. iepirka un viņiem arī ziedoja visu iespējamo un neiespējamo - izpletņus, armijas uzvalkus, tentis, no šūšanas darbnīcām atgriezumus, brāķus, un nezin kādus vēl izmešanai domātas lietas. un šie cepa augšā jau ar savu zīmolu pārstrādātas lietas - somas, makus, drēbes utt. skatījos un pricājos, kāda tik cilvēkiem uzņēmība nemēdz būt :D domāju - es ar tā gribu. un kāpēc pie mums vēl kaut ko tādu neviens nav atkodis un sācis ražot. dienējot armijā esmu redzējusi kādas tik lietas netiek norakstītas un izmestas tāpēc ka vairs nav derīgas. kā mēs piesārņojam šo mazo pasaulīti, kurā mums un mūsu bērniem tik dzīvot un dzīvot.
un ceru ka mans veikaliņš, kaut piliens jūrā, tomēr būs cilvēkiem kā iedvesmas avots, kā stimuls, kaut ko mainīt savā ikdienā, savā domāšanā. :D
Irēna teica…
Madara! Tavs ieraksts man kā medus maize:):):) Varbūt tas, ko Tu redzēji TV ir šis te somu variants, ko mēs ar Aiju redzējām pag. gadā dzīvē?
http://www.globehope.com/en/

Biju tādā līdzīgā veikalā arī Nīderlandē, Eindhovenā... var vienkārši apskaust
SiStro teica…
Domāju, ka šeit nav viennozīmīgas atbildes - teikt vai neteikt. Esmu PAR to, lai reciklēšana, otrreizēja izmantošana, cita pārveidošanās būtu populārāka - tas noteikti nāktu par labu dabai, cilvēkam tai skaitā. Pie mums tas vēl nav nonācis līdz tādam līmenim, izpratne ir dažāda un kā jau te bija minēts - daudzi to uztver kā kaut ko negatīvu, piemēram, vārds *humpalas* ir kā tāds lamu vārds, kaut daudzi iztiek vai ir spiesti iztikt tieši ar šīm otro roku lietām.
Kādu laiku atpakaļ tikos ar kāda veikala īpašnieci un sarunā nonācām līdz tam, ka ir rokdarbnieki, kuri izmanto lietoto apģērbu rotaļlietu šūšanai - kā pamatmateriālu vai liek detaļās un uzreiz bija negatīva, noraidoša reakcija - man gan te tādus nevajag, man tādu nav un kas tad tā tāda par darīšanu? Bet manuprāt, rokdarbniekam, amatniekam, kas darbojas Latvijā, tā ir reāla iespēja ietaupīt uz materiālu rēķina, jo par galaproduktā ieguldīto darbu ir grūūūti saņemt adekvātu samaksu.
Es pirktu reciklētas lietas. Tas būtu arī apģērbs, bet man patīk lietas ar izdomu, ko īpašu - ne tikai, piemēram, no liela mazāks. Man ļoti patīk reciklēto materiālu rotas (rāvējslēdzēji, zobrati, dakšas, karotes), interjera priekšmeti un mēbeles(pulksteņos pārvērsti katli, pannas, dažādi riteņi, mēbeles - koka paletes). Un jebkurai reciklētai man ir svarīgs STĀSTS. Priecājos par katru, kurš nebaidās paust savu nostāju un rādīt piemēru šajā jomā. Tā ir domāšana, pārliecība, tajā ir jāsaskata jēga.
Šodien būs Zemes stunda - ja reciklēšana nav aicinājums, atbalstīsim zaļo dzīvesveidu uz stundu izslēdzot gaismas! :)
Aija Elliņa teica…
Un vēlreiz- paldies par jūsu viedokļiem, cerēju uz tiem, bet patiešām negaidīju tik lielu atsaucību!!!

Domāju, ka visdrīzākajā laikā uzrakstīšu rakstiņu un skaidrojumu konkrēti, kādi tad materiāli un lietas tika izmantotas, veidojot dažus manus nu jau pārdotos darbus un tad jau redzēs, kādi būs secinājumi! :)
Anda teica…
Pirmais, kas man aizķērās, ne pa tēmu, bija teksts no komentāra, ka "ja Tu neesi veģetārietis, Tu neesi nekāds dabas draugs". Es tam nepiekrītu (lai gan man nav visādu pārliecinošu argumentu par savu viedokli)

Attiecībā uz "uzlabotu" lietu pirkšanu - manā prātā "reciklēts" tomēr vairāk saistās ar "uztaisīts no kaut kā, kas vairs nekalpo savam oriģinālajam mērķim" ar nedaudz negatīvu pieskaņu, tādēļ, manuprāt, jāuzsver tieši tas, ka izmantotās izejvielas ir labas un vērtīgas.

Vai es pirktu reciklētu? Apģērbu utml. drīzāk nē, bet kādas saimniecībā izmantojamas lietas, ja tās man patīk un ir noderīgas (un es neesmu iedomājusies, ka pati varu :D ), kāpēc gan ne?