Mākslas akadēmijas Grafikas darbnīcā



Teikt, ka šodien bijām ''Zelta ābeles'' otrajā radošajā nodarbībā, būtu nepateikt neko. Nodarbības tēma bija ''Klasiskās grafikas iespiedtehnikas un ilustrācija''. Nodarbībā tika solīts  doties ekskursijā uz LMA Grafikas katedras darbnīcu, iepazīties ar klasiskajām grafikas tehnikām – augstspiedumu, dobspiedumu un litogrāfiju, izveidot un nodrukāt darbu kādā no tehnikām. Šajā nodarbībā redzētais un piedzīvotais patiešām pārspēja visas mūsu cerības. 

Pulksten 11 bijām Akadēmijas aulā un piedzīvojums varēja sākties.


Nodarbības vadītāji sniedza īsu ieskatu, kā top grafikas darbi un saņēmām instrukcijas veidot formu pēc kuras vēlāk tiks veidots nospiedums. Katrs dalībnieks izvēlējās kartonu un uz papīra sāka zīmēt savus iedomātos tēlus, ko vēlāk pielīmēs pie kartona, veidojot formu tālākam darbam. 




Kristians zīmēja Zirgu Dominiku, bet Rihards Kaķu Martiņu. 

Kamēr formas žūst, bērni riktīgi var izpausties ar tik iemīļotajiem spiedodziņiem. 




Jau tagad var redzēt, cik dažādi un krāšņi būs darbnīcas dalībnieku darbi.


Un tad seko, manuprāt, interesantākā pasākuma daļa- mums ļauj ne tikai pa atslēgas caurumu ieskatīties Grafikas katedras darbnīcā, mēs tiekam tur ieaicināti iekšā cik nu tālu vien var! 


Bet tur katrs darbnīcas centimetrs man liekas maģijas pilns! Paskatieties vien uz šīm ierīcēm- 



Vai esat redzējuši šāda lieluma giljotīnu


Un vēl un vēl...




Un te prese, uz kuras taps mūsu šīsdienas darbi! 


Un vēl- kā jūs domājat, kas tas tāds?


Jā, lielais skaistais akadēmijas pulkstenis, kuru redzam no ielas, kad ejam garām. Un pulksteņa sirds un vadības pults atrodas tieši grafikas darbnīcā! 


Kad esam ar visiem šiem brīnumiem iepazinušies, sākam nepacietīgi gaidīt, kādi tad izskatīsies gatavie darbi, kas tapuši  no mūsu formām. 


Forma  ar rullīša palīdzību tiek noklāta ar krāsu un presē iekšā! 


Un tad tikai skaties un brīnies, kas ir sanācis!



Un lūk, pēc pacietīgas gaidīšanas, sagaidām arī mūsu darbus- Riharda Kaķu Martiņu


Kristiana Zirgu Dominiku 


Un (neticēsiet!) arī es šoreiz saņēmos un kaut ko uztaisīju! :) 


Un te var salīdzināt, kādas izskatās formas un kādi gala rezultāti- 


Paldies Grafikas katedras pasniedzējiem un studentiem, kas ļāva mums ieskatīties savā pasaulē! 


Komentāri

Anonīms teica…
kaut kas neiedomājams, tā kā citā aizvēturiskā pasaulē, zēniem arī interesanti, paldies par ieskatu, skaisti darbi, tavējais ari OK
Irēna teica…
Jums ir bijis viens fantastisks piedzīvojums, citādi nemaz nenosauksi! Cerams, ka izauguši, puikas aptvers, cik ļoti mamma viņus ir bērnībā izglītojusi visos virzienos :). Starp citu, pie spiedes redzamā meitene ir tā pati, pie kuras pirms 4 gadiem mācījos "Trīs krāsās" šūt cimdu, zeķu zvērus un vēl šo to... :) Cik maza pasaule,kārtējo reizi, vai ne? Viņa ir ļoti jauks pedagogs . Sauc Kristīne Lasmane.
Aija Elliņa teica…
Irēna, nopietni!? :) Man trūkst vārdu!
Anonīms teica…
jā, šitai mammītei pienākās īpaša uzslava par vispusīgo zēnu iepazīstināšanu ar dažādām gudrībām, ceru, ka viņi izauguši to neaizmirsīs. Domāju, ka tas ir daudz vērtīgāk nekā aiziet uz kādu neizdevušos teātra izrādi.
Aija Elliņa teica…
Man pagaidām vēl ir tā laime ''uz zēnu'' rēķina apmeklēt visādus interesantus pasākumus. Kad viņi būs izauguši un ies visur paši, tad man šis viss ies garām :D
Antra teica…
Super! Šos darbiņus noteikti vajag ierāmēt un likt redzamā vietā! Nu tiešām fantastiskas vietas esat apmeklējuši! Esmu nodziedājusi Mākslas akadēmijas korī n-tos gadus, izskolojusi dēlu Mākslas akadēmijā, bet neesmu redzējusi tik interesantas vietas! Tas pulkstenis vispār fantastika!!!
Aija Elliņa teica…
Pilnīgi piekrītu, šo sestdien noslēgums- pēdējā nodarbība! :)