Cūku pupu pastēte (krēms, humoss?)...


Nereti ir grūti latviešu valodā piemeklēt atbilstošu nosaukumu ēdienam, kas aizgūts no citas tautas. Tā ir arī šoreiz. Sauciet kā labāk patīk! Lai nu kā, piedāvāju sezonālu, kā tagad pieņemts teikt, ēdienu, kas taisīts no mūsu pašu laukos augušām cūku pupām. Jo svaigākas un ''jaunākas'' pupas, jo maigāka un  patīkamāka būs ēdiena garša. 


Vajadzēs- 

1) aptuveni 1 kg cūku pupas (svars pirms izlobīšanas no pākstīm),
2) pusi citrona sulas (ja ir pieejams, vienmēr dodu priekšroku laimam),
3) ~ 2 ēdamkarotes sezama pastas (attēlā redzamo iegādājos lielveikalā Stockmann),
4) ~ 100-150 ml rafinētas rapšu eļļas,
5) 2-4 daiviņas ķiploka,
6) šķipsnu sāls,
7) nedaudz ūdens.

Daru tā-

Izlobu cūku pupas. Noskaloju, lieku katlā ar ūdeni un vāru aptuveni 20 minūtes, kamēr gatavas. Nesteidzieties izliet ūdeni, kurā vārījās pupas, tas var noderēt vēlāk.

Atdzesēju. Lieku blenderī, pievienoju sezama pastu, saspiestas  ķiploka daiviņas, aptuveni pusi laima sulas (vai ja nav pieejams, tad citrona), sāli un rapšu eļļu un nedaudz ūdens, kurā vārījās pupas. Visu piedevu daudzums variējams pēc  jūsu gaumes un garšas izjūtas.  Maisot blenderī, var nākties vēl pieliet ūdeni, ja masa sanāk par biezu. 

Labi, ir labi! Es ēdu ar tvaicētiem dārzeņiem, bērni ēd ar maizes plācenīšiem, visi laimīgi! 

Lai garšo arī jums!






Komentāri

Anonīms teica…
forši, man arī vajag, kur tik to sezama pastu dabūt
Aija Elliņa teica…
Šo konkrēto pērku Stokmann lielveikalā.