Ķirbju milti. Paštaisīti
Reiz sēžot Irēnas virtuvē un runājot par veselīgu ēšanu un ķirbju miltu cenām, Irēna ieminējās, ka vajag rudenī kaltēt ķirbju mizas un malt kafijas maļamajās dzirnaviņās- būs ķirbju milti.
Laba doma! Bet kafijas maļamo dzirnaviņu nav! Izrādās, ka mammai ir pat divas, nevienas netiek lietotas. Lūdzu, mums vajag! :)
Tad nu šogad tā arī darām- ķirbi ievārījumā, krēmzupā vai biezenī un saldētavā- ziemai, mizas nost un augļu un dārzeņu kaltētājā iekšā. Kad mizas tā izžuvušas, ka viegli var pārlauzt, kafijas dzirnaviņās iekšā un ķirbju milti gatavi!
Pie viena arī viens kabacis šķīrās no mizām un tapa arī kabaču milti. :)
Diez ko vēl varētu samalt miltos? :D
Veselīgu rudeni!
Komentāri
kur Tu pēc tam izmanto miltus? Kā uzglabā? Un- kur pirki līdz šim?
man tik tāda kaltētāja nav, bet patreiz ar cepeškrāsni tieku galā.
Miltus lieku pie pankūkām, maizes, kēksiem... vārdu sakot, visur kur ir kādi milti lietojami var piebērt kādu daļu ķirbju miltu.
Līdz šim pirku Es Saulē (www.oceola.lv), laikam zemnieku produktu veikalos arī ir.
Jā, Madara, man atkal cepeškrāsns ir tik cimperlīga, ka vai nu tajā sadegtu, vai žāvētu nedēļu, tāpēc esmu ļoti priecīga, ka to žāvētāju nopirku!
Bet šodien esmu izgulējusies, spīd saule un viss rādās daudz košākās krāsās. :c)
Man pašlaik ķirbis aiziet svaigi spiestās sulās bez atlikuma, jo spiežu ar visām mizām. Bet! No tā Tevis iepriekš ieteiktā ievārījuma (āboli+ķirbis+apelsīna sula+...) vārīšanas gan sakaltēju.
Starp citu, paldies, par to ievārījuma recepti! Pagājušās nedēļas darba sapulci noturējām virtuvē ar šo ievārījumu uz tostermaizēm. Delikatese! Ēda pat tie, kuri parasti par visu rauc degunu. Es gan neteicu, kas ir sastāvā. :c) Tikai, kad bija jau apēsts. Acis pārsteigumā iepletās, bet bija jau pa vēlu. :cD Toties man par pārsteigumu, recepti pēc tam jautāja PAT puiši... :c) Vienvārdsakot, pateicoties šim ievārījumam man bija neilga zvaigžņu stunda! :cD
Jā, es aiznesu uz bērnu dārzu ražas svētku svinēšanai :D, arī visi mazie esot ēduši! :)
Es atkal pirmoreiz kaltēju ābolu mizas(tējai). Nu vot-kā tur ar to ķirbi bija-jāsavāra, jāsaldē, tad pankūkās nejūt to garšu?
Par tādiem miltiem vispār pirmo reizi redzu un dzirdu:D
Es jau sen cierēju uz kaut ko tavai žāvējamai uzpariktei līdzīgu. Tad saki, ka ir gana laba?
Man jau liekas, ka ķirbis ir tāds hameleons, pie kā pieliksi, tam arī līdzināsies un virsroku neņems, ja neliksi pārmācošā daudzumā. Maniem bērniem garšo viss, kam klāt ķirbis, nekad nešķobās un nebrāķē.
Ilze, saku, ka gana laba uzparikte! :)
Jā, Ineta, ir veselīgi tie milti daudz kam, jāprasa Madarai, viņa mums speciāliste šajā jomā :)
līdz būs liekama ledusskapī... :D