... kad mājā smaržo garšvielas


Es zinu, ka daudziem ir nepatika pret visu, kas saistīts ar Indiju- daļēji laikam tie ir tie, kas savā padomjlaika bērnībā ir pārskatījušies salkanās indiešu filmas. Es droši vien esmu augusi uz citas planētas, bet jāatzīstas, es neesmu redzējusi nevienu indiešu filmu. Toties es esmu lasījusi daudz mūslaiku indiešu rakstnieku grāmatas, jāsaka gan, ka pārsvarā visi tie dzīvo Anglijā- Arundhati Roja ''Mazo lietu dievs'', Hanifs Kureiši "Mīlestība skumju laikā'', Anita Naira ''Sieviešu kupeja'', Džumpa Lāhiri ''Slimību tulks'' un ''Vārdabrālis''...  Tērpi un paražas tur ir savādākas, bet cilvēku attiecības un problēmas- tādas pašas kā mums. Un vienmēr gaisā virmo garšvielu smarža. 

Varbūt daļēji tādēļ man ir interese par indiešu, veģetāru un ajūrvēdas ēdienu gatavošanu. Vakar vēl krāsas sabiezināja tas, ka netiku uz atvadu vakariņām ar  somu un vietējām draudzenēm :) restorānā Kamadena. Domāju, ņemšu un gatavošu sev kaut ko līdzīgu, kā viņas tur Rīgā ēdīs! :D 

Ņēmu talkā šo grāmatu- 


Ticiet vai ne, es uztaisīju pat svaigo sieru-


lūk, pēc šīs receptes-


un tad atlika tikai pagatavot sev gardu dārzeņu ēdienu- 


Vienīgais, kas man nebija- svaigi asie pipari, pārējās visas sastāvdaļas lietoju tieši kā teikts receptē. 

Lūk- mans pēdējais kulinārais ceļojums neizejot no virtuves! :) 

Komentāri

Irēna teica…
jā, tā ir laba grāmata, tāpēc nešaubos, ka jums bija lieliskas vakariņas!
Anna teica…
Apbrīnoju Tavu prasmi tik viegli un skaisti gatavot šos eksotiskos ēdienus. Man ēstgatavošana tiešām nav stiprā puse, tamdēļ man prieks vērot Tavu ēstgatavošanu kaut šādā veidā...
Sarkanā Biete teica…
O, pašas gatavots panīrs - tev no manis "Ņizkij paklon"!!! Es "shahi paneer" varētu kastroļiem vien ēst:)
Man arī ļoti garšo indiešu virtuve, lai gan bērnībā skatījos indiešu filmas:). Tās gan mani traumējušas nav:)
Aija Elliņa teica…
Paldies, Anna, man tiešām sagādā prieku šāda rosīšanās! :)

Ilze, nākamreiz droši vien mēģināšu ar kādām piedevām uztaisīt panīru, domāju, ka arī būs labi!
Diāna teica…
Mans vīrs veselu gadu bija pilnīgi apsēsts ar hinduismu ekstrēmā izpausmē, tāpēc es vairs nekad, nekad, nekad negatavošu nevienu indiešu ēdienu. :D Man tie turklāt liekas daudz par treknu, sevišķi, ja viss tiek gatavots gī sviestā. Veselu gadu sviestu pirkām vairākus kilogramus mēnesī un taisījām gī, vārījām panīru, cepām bezrauga maizi, viss bija jāgatavo bez olām un gaļas, viss oda pēc vīraka, visas sarunas grozījās ap tamasu, radžasu un satvamu... Brrr. Bet sabdžī ir tīri garšīgs, ja tos taukus ierobežo. Man visvairāk garšoja kičari un halava, pamēģini arī tos. :)
Aija Elliņa teica…
Oi, trakums, es ceru, ka viņš pats arī gatavoja, ja bija ar šo apsēsts! :D
Es pati gatavoju un pati ēdu, neviens no manas rosīšanās necieš :)
Gī nelietoju un eļļā dārzeņus tikai apcepu, nevis apvāru, tā, ka taukvielas arī tiek lietotas ar mēru :)
Anonīms teica…
Manās acīs tu esi vienkārši ĢĒNIJS!
Aija Elliņa teica…
... un eksrēmisms nevienā jomā man nav pieņemams (Diānai)- es vairāk esmu tāda maigā pielāgotāja sev, nevis tradīciju kopētāja viens pret vienu! :)

Paldies, anonīmā Māmiņa! :)
Sandra Spu teica…
Kopš izlasīju dievīgi interesanto Monikas Ali grāmatu "Brikleina", biju sajūsmā par kariju un citām garšvielām. Pēc grāmatas izlasīšanas šo to pagatavoju, bet tad arī aizmirsu par austrumu virtuvi...:( Tavas vakariņas mani iedvesmo jaunām grāmatām un virtuvei.
Anita teica…
Man gan "Brikleina" drīzāk atsita interesi uz kādu laiku, smagi man tā grāmata padevās:))
Bet ne par to.
Aija, mani arī interesē šī tēma, kaut gan vienīgā filma, ko esmu skatījusies, ir "Disko dejotājs", arī to pirms pāris gadiem:) Un nekādu traumu.
Panīrs apbrīnojami skaists, iedvesmojos!
Prieks skatīties uz tavu atvērtību attiecībā uz daudzām lietām, tas ir tāds retums.
Aija Elliņa teica…
Anita, mana atvērtība ir pilnveidojusies, uzlūkojot arī Tavas darbības blogā! Tā, ka- mīļš paldies par iespēju no Tevis iedvesmoties! :)
Elīna Šimkus teica…
Aaahhh...! Mēs ar draugu arī esam lieli indiešu virtuves fani :))
Paldies par receptēm - es noteikti kaut ko izmēģināšu!
Starp citu, vai ir kādas idejas - kur (izņemot vārītus rīsus un lēcu zupu...) un kādos daudzumos pielietot safrānu?!
Vārda dienā tiku pie 8 gramiem īstas mantas :)) Tagad domāju pagatavot kaut ko austrumniecisku!
Aija Elliņa teica…
Elīna, paskaties lūdzu savā e pastā, aizsūtīju ko nu varēju atrast grāmatā šajā sakarā :)
Elīna Šimkus teica…
Ohohooo!!! Aija, mīļš Tev paldies par receptītēm! Manas acis apstājās pie mannas pudiņa :)) Izklausās ļooooooti garšīgi!
Aija Elliņa teica…
Ņem par labu un dod ziņu, kā sanāca, ja kaut ko gatavosi :)
Zkss teica…
Tāks, tāks-man arī lūdzu par safrānu/jau kādu gadu arī esmu tikusi pie dažiem trauciņiem, un tā arī nesaprotu, kur likt, kā likt, kas tas tāds???/

Brīnišķīgi ēdieni! Tik man jautājiens-ar ko tas baltais ripulis atšķiras no mājās gatavota biezpiena? Nu pēc skata uz mata tāds. Tikai pienu iepriekš saraudzē.

Tā īpaši nekad speciālos indiešu ēdienus neesmu gatavojusi, bet izskatās, ka man varētu pat ļoti garšot!
Aija Elliņa teica…
Zkss, atsūti uz e-pastu aija.ellina@inbox.lv savu e-pasta adresi un pārsūtīšu tev arī tās receptes, kas man ir no šīs grāmatiņas ar safrāna izmantošanu.

Zini, nemāku teikt, kā atšķiras no mājās gatavota biezpiena, jo tādu neesmu nekad gatavojusi. Man patīk tas, ka nav nekādu lieku tauku (sviests, olas u.c. kā piemēram Jāņu sieram liekam ) un viegli gatavojams.

Nu tad jau kaut kas jāpamēģina, lai zinātu, vai garšos! :) Man garšo.
Anita teica…
Aija, ko Tu izmantoji kā skābinātāju?
Aija Elliņa teica…
Anita, nu jau esmu izmēģinājusi teju visus variantus- sākumā jogurtu, tad liku citrona sulu un vienreiz arī citronskābi pieliku, kad nekas cits nebija mājās... Īpašas starpības rezultātā nav. Teiksim tā- ar jogurtu (ja ir pirkts veikalā) sanāks visdārgāk un ar citronskābi vislētāk :)

Un vēl es taisu ne tikai pilnīgi baltu, bet arī ar dažādām garšvielām, zaļumiem un vienreiz pat ar rozīnēm un kanēli :D To vis pieliek tad, kad jau salej marlītē notecināt, tad ātri visu samaisa un tad nospiež
Anita teica…
Paldies, mēģināšu nedēļas beigās. Cik aptuveni sanāk? Tu vienmēr taisi no 2 litriem? Cik liels sanāks no litra? Es nedaudz šaubos par savu bērnu, gribu pirmo reizi pamēģināt mazāk.

Man 3 vai 4 grāmatās ir panīra receptes, taču tikai tavā izpildījumā es sāku to uztvert kā saprotamu produktu:)
Aija Elliņa teica…
Jā, es taisu no tiem 2,3 l, kā receptē, sanāk tāds kā Talsu ritulītis (nu zini, tie sieri, ko pārdod tādos nelielos ritulīšos)...

Par balto bez piedevām mans bērns teica, kas tas par bezgaršīgu sieru, bet kad sāku pielikt pa kādai šķipsnai sāls un garšvielām, tad viņam ļoti iegaršojās. Pilnīgi bezpiedevu variants derēs dārzeņu sautējumos u.c., kur tas sajauksies ar sautējuma garšām.