Putraimu biezputra


Nekādā gadījumā nevaru sevi pieskaitīt pie lieliem putru cienītājiem. Bet tad vienreiz padzirdēju, ka vīra ģimenē agrāk bieži tikusi vārīta ''putraimu biezputra'', kas, protams, ir nekas cits kā miežu putraimu biezputra. Un arī Reinis, mazs puika būdams, tādu ir labprāt ēdis. Kaut kur interneta plašumos sameklēju aptuvenu recepti un tagad šis ir arī mans viens no mīļākajiem ēdieniem, kad sagribas ko vienkāršu un ''tautisku'' :).

Vajadzēs (aptuveni, taisu ''uz aci'')-
  1. 1 glāzi miežu putraimu,
  2. 5- 6 vidējus kartupeļus,
  3. 2 glāzes ūdens,
  4. 2 glāzes piena,
  5. nedaudz sviesta,
  6. ja vēlaties- cauraugušu cūkas gaļu vai šķiņķīti.

DARU TĀ


Miežu putraimus ieberu traukā (bļodā) un noskaloju siltā ūdenī vairākas reizes, pēc katras reizes ūdeni nolejot. Lieku katlā, apleju ar ūdeni un sāku vārīt.

Kartupeļus nomizoju, rūpīgi nomazgāju un sagriežu pavisam mazos gabaliņos.

Putru vāru uz lēnas uguns zem vāka 5 minūtes, skaitot no vārīšanās sākuma brīža. Noņemu putas, kuras parādās. Pievienoju kartupeļus un vāru ~ 10 minūtes. Pievienoju pienu, nedaudz sviesta (nav obligāti) un sāli. 

Ieslēdzu cepeškrāsni un iesildu to līdz 180 grādiem. Kad putra ar pievienoto pienu ir vārījusies 10 minūtes, noņemu katliņu no uguns, lieku ugunsizturīgā pannā, pārberu ar sīki sagrieztiem gaļas gabaliņiem  un lieku sakarsētā cepeškrāsnī uz kādām minūtēm 20-25. 

Labu apetīti! 





Komentāri

Diāna teica…
Ui, jā, šis man ļoti garšo! Kādreiz mamma vārīja, kaut kad nesen mēģināju pati, bet piedega un sanāca daudz par daudz, nemācēju izrēķināt putraimus. Paldies par recepti!
Madara teica…
juhū, mana bērnības garša.
mamma vēl joprojām šito vāra un tad aicina visus bērnus kopā panašķēt :D
tik speķa gaļiņu mamma atsevišķi uztaisa ar sīpoliem mērcītē. un tad klāt ēd pie miežu putras ar kartupeļiem vārītai ;)
super, sakārdināji atkal :D
Aija Elliņa teica…
Nu re, varbūt, ka vēl kādreiz sataisīsiet pašas?

Jā, Diāna, es pirmo reizi vārīju, arī iebēru divas glāzes, tad neapšaubāmi sanāca daudz! :)
Inga teica…
Jā, šī viennozīmīgi ir putra ar bērnības garšu! :))) Saistās ar mājīgumu un omīti...:)))
Tiešām - jāsaņemas un jāizvāra pašai!
Unknown teica…
vienīgā garšīga putraimu biezputra man nāk līdzi no bērnības, ko pagatavoja mana māsa, putraimi ar sautētiem kāpostiem, pat tagad, kad šo rakstu, man ir šī garša mutē, tik garšīgu putraimu putru pēc tam man neviens nav pagatavojis
Anonīms teica…
putra laba, esmu tādu ēdusi, tikai domāju mazliet vienkāršāk gatavotu, bet arī ļoti garda
Antra teica…
Tā ir arī mana bērnības garša. Visideālāk sanāca omammai uz malkas plīts. Es taisu, kad maciņā patukšāks. Maniem vīriešiem vienmēr ir par maz, jo visgardākā ir nākamajā dienā apcepta. Obligāti vajag mērcīti - cauraudzītis, sīpoliņi un krējumiņš :) Un protams piena krūzi... mmmm...
Doronike teica…
Aija, es jau sen lasu Tavu emuāru,kurš ir ļoti sirsnīgs un noderīgs, tikai līdz komentāriem nekad neesmu nonākusi. Bet tagad ir sanācis tā, ka lasu tavu putraimu biezputru un pati ēdu tādu pašu :)Ļoti garšīgi! Tikai kartupeļus gan es nelieku, toties gaļiņu gan klāt noteikti, un piedzert paniņas. Kārtīgs rudens ēdiens!
Aija Elliņa teica…
Cik jauki, ka ir radušās tik daudz skaistas atmiņas un asociācijas :)

Doronike, man prieks un sveicināta lasītāju un komentētāju pulciņā! :)
Li teica…
Vakar biju krodziņā, kur šāda biezputra ir firmas stiķis. Šodien vārīšu mājās. Paldies par recepti.
Aija Elliņa teica…
Li, man prieks, ja noderēs! :)