Ābolu sacepums ar vaniļas mērci

Manas vakardienas bažas piepildījās. Kad cepu biezpiena sacepumu, vaniļas mērce nebija īsti autentiska, bet nopirkta pulvera veidā lielveikalā. Ar bailēm gaidīju, vai kāds pajautās, kāda ir vaniļas mērces recepte... Un pajautāja! Tāpēc saku, mīļais Anonīmais komentētāj, paldies Tev par jautājumu. Solīju uzzināt īstas vaniļas mērces recepti un izmēģināt to, tas nu šodien ir noticis!

Izmeklējusies tīmekļa biezokņos un sapratusi, ka nav īsti daudz variāciju šai mērcei, šoreiz izmantoju recepti, kas publicēta 1987.gadā izdotajā Ņ. Masiļūnes un A.Pasopas grāmatā ''Latviešu ēdieni''.

Vajadzēs-
1) 200 g piena,
2) olas dzeltenumu,
3) 30 gr cukura,
4) vaniļas cukuru.

Šis produktu daudzums domāts apmēram 2 saldā ēdiena porcijām, ja nepieciešams vairāk mērces, tad daudzums jāpalielina.

DARU TĀ

Olas dzeltenumu ar cukuru un vaniļas cukuru saputoju. Tad pamazām, nepārtraukti maisot, pievienoju uzvārītu pienu. Pēc tam trauku ar mērci lieku karsta ūdens peldē un karsēju, nepārtraukti maisot, līdz mērce nedaudz sabiezē. Mērce sabiezē tiešām tikai nedaudz!

Tā kā likās muļķīgi vārīt tikai vaniļas mērci, uzcepu klāt arī ābolu kārtojumu.

Vajadzēs-
1) ābolus,
2) rīvmaizi (vai mannu),
3) cukuru,
4) nedaudz saldo krējumu (var arī skābo),
5) saulespuķu sēkliņas,
6) kanēli.

DARU TĀ
Nomizoju ābolus, izņemu serdītes, sagriežu plānās šķēlītēs. Kārtoju daļu no āboliem cepamajā formā, kas izklāta ar cepampapīru. Pārkaisu ar cukuru, kanēli, rīvmaizi. Šo visu atkārtoju reizes trīs. Pēdējās kārtas būs- āboli, cukurs, rīvmaize, saulespuķu sēkliņas. Kārtojumu nedaudz aplaistu ar saldo krējumu. Cepu cepeškrāsnī. Kad izņemu un nedaudz atdzesēju, tad vēlreiz pārkaisu ar cukuru un kanēli.

Komentāri

Anonīms teica…
nu vai tad nevarējāt mani pasaukt uz degustāciju, tik šausmīgi garšīgi izskatās
Aija Elliņa teica…
:) :) :) Paldies! šo Anonīmo es tiešām varēju pasaukt, 5 minūšu attālumā dzīvo... visi pārājie- piedodiet! :) :) :)
Irēna teica…
paliek arvien garšīgāk, izlaidīsi puikas, kur šie atradīs tādas čaklas sievas vēlāk??
Aija Elliņa teica…
Irēna, iedomājies, viņi ēd ābolus aktīvi, bet tikai ne ceptus! :) :)
Anonīms teica…
Aija - liels paldies par autentisko vaniļas mērces recepti :) Es pat vēl netiku līdz receptes pameklēšanai vai gatavās mērces nolūkošanai kā šorīt skatos jau jauns brīnisķīgs saldais ēdiens tapis! :) Noteikti pa brīvdienām mēģināšu uztaisīt, vienīgi man tagad dilemma - biezpiena sacepums vai jaunais ēdiens - ceptie āboli, jo abi izskatās vienkārši fantastiski! :)
Aija Elliņa teica…
Paldies, Anonīms! :) ņemot vērā, kāda tagad sezona, es teiktu- ābolu sacepums! :) :) Lai izdodas!
Anonīms teica…
Nu tā jau droši vien būs jādara - jāsāk ar āboliem un jāturpina ar biezpienu :)
Man mazs precizējošs jautājums - kā cepamā forma der arī kūkas apaļā forma vai tur vajag dziļā pannā to visu likt? Un vēl vai sēkliņas vajag iepriekš apcept vai kaut kā karamelizēt vai arī vnk lieku svaigas?
paldies! :)
Aija Elliņa teica…
Pannas malu augstums atkarīgs no sacepuma augstuma :) es cepu savā mīļotajā kūku pannā sirds formā, tās malu augstumu apmēram var saprast pēc bizzpiena sacepuma biezuma :) :) Neko īpaši nesarežģīju, sēkliņas liku tāpat, bez īpašām izdarībām :) :), bet tas jau atkarīgs tikai no Jūsu iedvesmas un vēlmes darboties! Pieejam radoši!
Parasti es liktu rozīnes, bet tās bija izbeigušās...
Jūlija teica…
Izskatās tiešām gardi un pagatavojams vienkārši! Kā reiz brīvdienās vajadzēs uzcept, ābolu laiks taču! Paldies par ideju! :)
Elīna teica…
mannas vietā sanāca izmantot mannu ar klijām (jo tāds produkts bija mājās) - nu sacepums lielisks! superīgs ļoti ātrais deserts.