Kaut kas no austrumiem?
Ar nolūku lieku nosaukumā jautājumu, jo nezinu šī saldā ēdiena izcelsmi. Recepte ir no žurnāla Škola Gastronoma Nr.21, 2010/09 un tur virsrakstā skaidri un gaiši rakstīts ''Басбуза''. Nogaršojot to, varu teikt, ka man stipri atgādina austrumu saldumus (kaut kas pa vidu starp kūku un cepumiņiem). Ja kāds zina, ko nozīmē šis dīvainais vārds, atrakstiet- kļūsim gudrākas visas kopā!
Vajadzēs:
1) 0,5 glāzes miltu,
2) 1,25 glāzes mannas,
3) 1,5 glāzes kokosriekstu skaidiņas,
4) 1 glāzi cukura (kā parasti, cukura daudzumu var variēt),
5) 100 g sviesta (man, kā vienmēr, sviests neatradās, pielēju vīnogu kauliņu eļļu),
6) 1 tējkaroti cepamā pulvera,
7) 0,5 glāzes piena.
Sīrupam-
1) 0,5 glāzes cukura,
2) 0,5 glāzes ūdens,
3) 1 ēdamkaroti citrona sulas (es pieliku vairāk).
DARU TĀ
Izkausēju sviestu. Pielieku miltus, mannu, kokosriekstu skaidiņas, cukuru, cepamo pulveri un pienu. Kārtīgi sajaucu.
Izlieku mīklu uz cepamās pannas diezgan plānā kārtā. Izlīdzinu. Receptē teikts- cept 35 minūtes 180 grādos. Es cepu karstākā plītī un īsāku laiku.
Sajaukt cukuru, ūdeni un citrona sulu, uzvārīt. Vārīt 7 minūtes. Ļaut atdzist.
Kad cepums gatavs, pārliet to ar sīrupu. Ļaut atdzist, sagriezt gabaliņos. Man tie sanāca 20.
Ar nesaldu tēju- vienkārši gardi! :) Bez tējas- vienkārši saldi! :))))
Nu re, paldies Antrai par informāciju, tagad varu padalīties ar Jums- basbuza ir arābu mannas pīrāgs ar kokosriekstu smaržu un citrona noti visam pa virsu! :))))
Vairāk informācijas var atrast šeit, arī milzums daudz recepšu!
Komentāri
Paldies par recepti!
Tur nav ko kaunēties, kamēr es strādāju Rīgā un katru dienu gāju kādam veikalam garām, kurā našķi tā vien aicināja, es arī vispār neko necepu. Kopš ir bērni, dzīvoju pa māju, našķus veikalā gandrīz vispār nepērkam- veikals nemaz tik tuvu nav, nauda ietaupās, zinu, kas našķim iekšā, ja pati cepu... nu kaut kā tā! :)
Šo vari pamēģināt izcept, manuprāt, ļoti vienkāršs un pieteikami interesants! :)